Inflyttning i nya centrumlägenheterna i Vimmerby

Vimarhems stora lägenhetssatsning går in i nästa fas och på tisdagen flyttade de första hyresgästerna in. Vimmerby Tidning har träffat några av dem och också tagit ett snack med bostadsbolaget. "Jag tror att jag kommer trivas jättebra", säger 22-åriga hyresgästen Merel Nijdam.

"Det är tacksamt att flytta in i ett nybyggt hus där det är fräscht", säger Merel Nijdam.

"Det är tacksamt att flytta in i ett nybyggt hus där det är fräscht", säger Merel Nijdam.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-04-02 14:53

En grå och kanske lite trist apriltisdag i Vimmerby, men inte för dem som säkrat hyreskontrakt i nybyggda Uven mitt i stan. Efter lunch på tisdagen var det nämligen dags att hämta upp nycklarna och börja flytta in i nybyggda fastigheten Uven.

I hissen upp till tredje våningen, och i färd med att bära möbler, träffar Vimmerby tidning 22-åriga Merel Nijdam.

– Det känns jättebra att äntligen flytta in, som man har längtat, säger hon.

När skrev du på hyreskontraktet? 

– 16 februari, tror jag det var. Man blir pirrig så fort det är på gång även om jag inte väntat superlänge.

Merel Nijdam flyttar in i en tvårummare högst upp och på tisdagen fick hon hjälp av släkt och vänner med flytten.

– Balkongen är jättefin och ganska stor, jag tror att jag kommer att ha förmiddagssol. Det är tacksamt att flytta in i ett nybyggt hus där det är fräscht. Det är också skönt att veta om att ingen har bott här innan. Jag tror att jag kommer trivas jättebra, säger hon.

undefined
Gun Green och Lars-Inge Green flyttar från sitt torp på landet och in i en trerummare på första våningen i nybyggda Uven.
undefined
"Jag tror att vi ska trivas här. När man kommer upp i åren behöver man ha nära till allt", säger Lars- Inge Green (vänster).

I samma port som Merel träffar Vimmerby Tidning också 80-åriga Lars-Inge Green, i färd med att flytta in i en trerummare på våning 1 ihop med sin fru Gun Green.

– Det här känns bra, tycker jag. Vi har bott i ett litet torp ute på landet nu i 20 år, men jag tror att vi ska trivas här. När man kommer upp i åren behöver man ha nära till allt. Det är en del att styra med här men sonen tar över torpet och vi lämnar mycket där, säger han.

På plats fanns också Lars Sandberg, projektledare för Uven på Vimarhem, och fastighetsförvaltaren Jonas Davidsson. Ceremoniellt lämnade den förstnämnda över nycklarna till fastigheten till den sistnämnda. 

– Nu är det igång! Det är jätteskönt att det äntligen är färdigt, vi har ju hållit på med det här i flera år nu. Arbetet har kantats med både ris och ros med en överklagad detaljplan och så vidare. Sedan vi väl kunde sätta igång tycker jag att det har flutit på bra ändå, säger Lars Sandberg.

undefined
Lars Sandberg, projektledare, lämnar över nycklarna till Uven till fastighetsförvaltaren Jonas Davidsson.

I dagsläget är ungefär hälften av de 32 lägenheterna i huset uthyrda. Hyrorna kostar från 8 990 upp till 11 600 kronor för treorna. Tvåorna kostar 8 595 och ettorna 5 700 kronor.

– Jag tänker att det ändå är rätt bra för att vara i Vimmerby, där man kanske inte är van att hyra utan att först ha sett lägenheten. Att hälften är uthyrda visar att det finns ett behov. När det kan vara fullt är svårt att säga men vi får nog ge det i alla fall året ut, så får vi se, säger Lars Sandberg.

undefined
Merel Nijdam i färd med att flytta upp sina saker till sin nya tvårummare hösgt upp i huset.

Enligt projektledaren har gensvaret på satsningen varit bra och många tycker att lägenheterna är fina och att huset ser vackert ut från utsidan. Han hoppas också att de ska uppskatta innergården med både odlingslotter och boulebana. 

– Det är lite asfaltering och plantering kvar, som ska göras under maj månad. Allting annat är färdigt och godkänt, säger Lars Sandberg.

Jonas Davidsson från Vimarhem tar över stafettpinnen härifrån.

– Jag kommer att tillsammans med mina fastighetsförvaltare att sköta det här. En stor charm med Vimarhem är hur olika områdena vi har är, vi har helt olika typer med allt från nyetableringar med hög standard till äldre områden som också har sin charm. Jag tycker också att vi är duktiga på att ha en fin miljö runtomkring lägenheterna. Det är kul och spännande att få en ny fastighet att förvalta, säger han.

undefined
Översta våningen och bottenvåningen är uthyrda men på mellanplanet finns fortfarande lediga lägenheter. Ettorna, som projektledaren Lars Sandberg trodde skulle bli svårast, är alla uthyrda. "Treorna högst upp, med balkonger åt båda hållen, trodde jag skulle vara lätta att hyra ut och lätta och det var de ju", säger han
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!