Inflyttningen i Nybble dröjer: "Haft lite olika tidsperspektiv"

Förhoppningen var att nya förskolan i Nybble kunde öppnas när höstterminen börjar nästa vecka. Så blir det inte. Det dröjer ytterligare några månader innan de första barngrupperna kan flytta från paviljongerna till den nybyggda förskolan.

Förskolan i Nybble börjar bli klar. Men inflyttning blir det först i november.

Förskolan i Nybble börjar bli klar. Men inflyttning blir det först i november.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2024-08-14 20:00
undefined
Eva Johansson är verksamhetschef för förskolan i Vimmerby kommun.

Det säger verksamhetschefen för förskolorna, Eva Johansson, till Vimmerby Tidning.

– Det hade varit bäst om vi kunde flyttat in till terminsstarten, och vi hoppades att det skulle bli så. Men fast byggnationen flyter på jättefint blir det inte så, vi har nog haft lite olika tidsperspektiv, säger hon.

– Det har nog funnits såna förväntningar. Samtidigt finns det inga egentliga förseningar. Skanska håller sin tidplan, säger fastighetschefen Torbjörn Bergström.

När kan förskolan vara klar?

– Det senaste jag fått veta är att allt ska vara klart i oktober och utifrån det hoppas vi kunna börja flytta in under november månad, säger Eva Johansson.

undefined
Förskolan i Nybble börjar bli klar. Men inflyttning blir det först i november.

Först in blir de barngrupper som i dag går i förskolan i paviljongerna vid Skogsbacken och Lilla Lunden. Det rör sig om två plus fyra avdelningar. 

– De grupperna får med sig sina pedagoger. Som det ser ut i dag blir det 16 pedagoger i Nybble. Det finns två vakanta tjänster som i dagsläget inte kommer att tillsättas eftersom rektor behöver avvakta till hon vet mer om det exakta barnantalet, säger Eva Johansson. 

Kommunen har även öppnat för att söka barnomsorg direkt i Nybble.

– Vi vet inte än hur det ser ut med söktrycket. Det är bara någon vecka sen vi öppnade för ansökningar till Nybble. Om någon som söker till Nybble behöver platsen innan flytten placerar vi dom på Lilla Lunden så det är i en av grupperna som ska flytta in så snart det går, säger Eva Johansson.

Alla som behöver en plats i barnomsorgen kan få det inom garantitiden på fyra månader.

–  Det föds färre barn och det gäller över hela kommunen. Sen behöver vi hålla en del ströplatser på grund av syskonförturen och det är inte alltid man kan få sin plats på den förskola man väljer som förstaval.

undefined
Den här paviljongen vid Skogsbacken huserar två avdelningar.

När det gäller paviljongerna som i många år tjänat som förskolelokaler vid både Lilla Lunden och Skogsbacken är avsikten att de ska lämnas tillbaka till företaget kommunen hyrt dem av.

– Hyresavtalen är uppsagda och paviljongerna ska lämnas tillbaka vid årsskiftet, säger Torbjörn Bergström.

Det finns dock indikationer på att kommunen kan komma att fortsätta hyra paviljongerna för andra behov. Det kommer att tas upp på politisk nivå inom kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!