Inför gymnasiet är de rustade att jobba på distans

På Vimarskolan i Vimmerby har årskurs nio gjort sina gymnasieval. Fyra elever säger sitt om att börja gymnasiet i höst, i en osäker tid.

På bild syns Christoffer Nyström, Clara Feffe, Teo Andersson Rinaldo och Ekatarina Paulsson som alla ska börja på Vimmerby Gymnasium i höst.

På bild syns Christoffer Nyström, Clara Feffe, Teo Andersson Rinaldo och Ekatarina Paulsson som alla ska börja på Vimmerby Gymnasium i höst.

Foto: Märta Svensson

Vimmerby2020-05-11 08:00

– Det känns kul. Man slipper högstadiet och får mer frihet i gymnasiet, säger Ekatarina Paulsson som har valt teknikprogrammet till hösten.

Clara Feffe, som har valt vård- och omsorg, tycker att gymnasievalet känns bra.

– Det blir spännande att få träffa nya människor.

I dagens läge studerar alla gymnasieelever på distans. Högstadieeleverna ser både positiva och negativa saker med att eventuellt studera hemma.

– Jag tror ändå att det kan bli skönt om man bor långt bort som jag gör. Då är det enklare för mig att läsa på distans, säger Ekatarina Paulsson.

Christoffer Nyström, som har valt naturvetenskaplig linje, berättar om hur han tror att det kanske kommer att kännas att inte ha en klass som man ser varje dag.

– Det beror väl på helt hur man är som person egentligen. Det kan vara olika från olika personer. Känner man ett väldigt behov att ha klasskamrater så känns det kanske viktigare att ha en klass. Men vill man jobba mer självständigt är det bra och om man redan har kompisar som man kan umgås med på fritiden.

På frågan om det är något med högstadiet de kommer att sakna svarar Teo Andersson Rinaldo, som ska bli lärling, snabbt:

– Klassen! Man har ju gått tre år med varandra.

Magnus Danlid som är studie- och yrkesvägledare på grundskolorna i Vimmerby berättar om elevernas frågor:

– Ja, det finns vissa funderingar inför gymnasiet. Det blir nya grupper och ny skola.

Att läsa på distans har redan vissa grupper provat på. Både lärare och elever är hemma och har lektion via datorn.

– Så vi har provat distans i ett mjukt format. Gymnasiet stängde ju ner en dag till en annan. Det har vi inte gjort i grundskolan. Eleverna är rustade för distans, säger Magnus Danlid.

När samhället påverkas blir det förändringar i sökningarna och Magnus Danlid lyfter lågkonjunkturen 2008 som ett exempel.

– Många permitteringar i industri och då valde man inte industriprogrammet. När kommuner, landsting och vårdföretag har rationaliserat har det varit svårt att motivera eleverna till att söka vård och omsorg. Corona har inte slagit ut en bransch utan hela samhället så där ser jag inga förändringar i sökningarna, säger Danlid.

Lågkonjunkturen kommer antagligen inte drabba de som väljer gymnasiet nu, menar han.

– När eleverna har studerat färdigt lär samhället snurra på. Så är det ju alltid att efter en lågkonjunktur så kommer det en högkonjuktur, säger han.

Magnus Danlid, studie- och yrkesvägledare på grundskolorna i Vimmerby menar att många yrkesutbildningar har fått ett uppsving.
Magnus Danlid, studie- och yrkesvägledare på grundskolorna i Vimmerby menar att många yrkesutbildningar har fått ett uppsving.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!