Information om spice

Vilka är de, ungdomarna som använder spice? Hur är situationen i Vimmerby? Vad kan man som förälder göra? På måndag blir det en informationskväll om nätdrogen, som väcker stor oro hos många vuxna.
- Det är viktigt att hitta balans. Det finns en risk i att överdriva bilden av hur många som använder spice, men därmed inte sagt att vi får negligera problemet. Konsekvenserna av spice kan bli oerhört allvarliga, säger Anders Degerman, enhetschef för Vimmerby kommuns folkhälsa och ungdomsarbete.

Vimmerby2014-11-26 07:36


Användandet av spice har exploderat. Eller? Anders Degerman efterlyser en mer nyanserad bild av nätdrogen.
- Det är viktigt att komma ihåg att det i allmänhet inte handlar om 13-14-åringar som sitter hemma på pojk-eller flickrummet och beställer spice.
Enligt CAN:s, Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning, senaste rapport har totalt 4,2 procent av svenska elever i år två på gymnasiet svarat att de använt nätdroger. I årskurs 9 har 2,6 procent av eleverna gjort detsamma.
- Även om det alltid blir fel på några tiondelar är det här den mest sanna bild vi kan få. Man ska också veta att det är mindre än en procent av ungdomarna som bara använder spice - oftast har man andra droger med sig i bagaget. Många har också en hög konsumtion av alkohol. Men risken finns att man lockar in andra.
Anders Degerman ser en stor risk i att en överdriven bild av unga och spice blir en självuppfyllande profetia, som snarare försvårar det preventiva arbetet.
- Om du är ung och dagligen matas med information om att "alla" provat blir du förmodligen mer nyfiken på vad det är de håller på med och det blir ett visst tryck att prova själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om