Inga förklaringar till bristerna i svaret

Föreläsningar. Utbildningar. Samtalsstöd. Det är några av de 15-talet åtgärder kommunstyrelsen lyfter fram i sitt svar på den hårt kritiska revisionsrapporten.

Jacob Käll (C) är kommunstyrelsens ordförande och tycker att svaret till revisorerna visar att kommunstyrelsen gjort en hel del, men öppnar också för att kritiken kommer att behandlas i en kommande omgång.

Jacob Käll (C) är kommunstyrelsens ordförande och tycker att svaret till revisorerna visar att kommunstyrelsen gjort en hel del, men öppnar också för att kritiken kommer att behandlas i en kommande omgång.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-04-22 20:15

Några svar på kritiken mot kommunstyrelsen ges inte.

– Revisorerna har inte bett oss om det. Det ber oss visa vad vi gjort, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Svaret består av ett 15-tal åtgärder inom fem olika områden. Det handlar bland annat om föreläsningar, utbildningar och introduktionsprogram för tydligare roller mellan politiker och tjänstemän. Se över dokument, klargöra arbetsmiljöansvaret. En gemensam strategisk plan för politiker och tjänstemän ska tas fram. En processledare kan tas in för att stärka tilliten Tjänstemän och politiker kan få samtalsstöd hos företagshälsovården för att stärka arbetsmiljöarbetet.

– Vi har gjort en hel del som leder till något bättre, säger Jacob Käll.

Enligt rapporten verkar det varit oklart vem som egentligen hade arbetsmiljöansvaret. Hur ser ni på det?

– Reglementet är inte helt kristallklart när det gäller politiker som när det bara avser tjänstemän. Sen komplicerades det av att dåvarande ordföranden i kommunstyrelsen var en del i problemet, enligt rapporten. Det blockerade kommunstyrelsen och KF.s presidium tog vid.

Varför kontaktades inte arbetsmiljöverket?

– Skyddsombudet ansåg inte det behövdes med de åtgärder vi vidtog.

En beräkning visar att krisen kostat kommunen 2,6 miljoner kronor under hösten. Hur ser du på den?

– Revisorerna har beställt den och de har inte ifrågasatt den och det finns flera skäl som talar för att summan inte är för låg, säger Jacob Käll.

Karta: Stadshuset i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!