Hemma hos Inga-Lisa Adolfsson, 97, i Barmshult utanför Vimmerby ligger en förpackning ”farfars delikatessköttbullar” från ett stort livsmedelsföretag i frysen. "Nödproviant", säger hennes dotter Maria Rotebäck.
– Det är klart att kniper det så får det gå, säger Inga-Lisa.
Redan i december 2023 påbörjades en utredning om att matdistribution av lagad mat från kommunens centralkök skulle ersättas med färdigrätter från butik, i besparingssyfte. Och så blev det. Socialnämnden har beslutat att ta bort matdistribution från den 1 april och efter 1 februari upphör möjligheten att ansöka om insatsen.
”I dagligvaruhandeln finns idag ett varierat sortiment av maträtter, klara att värma. Många av rätterna är lika näringsrika som de maträtter som idag levereras av kommunen. Kostnaden för maträtt i butik är ungefär densamma som kostnaden för matdistribution”, står det på kommunens hemsida.
Beslutet innebär att från april så får den som haft matdistribution – men klarar att göra sina inköp – köpa de maträtter man vill ha från den butik man själv väljer. För den som däremot har både matdistribution och insatsen inköp gäller beställning av måltider med färdigrätter från den upphandlade leverantören, Tempo, som Vimmerby kommun har avtal med. Måltiderna köper man i samband med att man handlar övriga varor.
Eftersom det i nuläget bara är en butik som har avtal med kommunen blir utbudet snävt för den här gruppen, tycker Inga-Lisa och Maria.
– Mamma fick information om det här, att det bara är från en butik hon får ta maten, via telefon. Det är klart att man trodde att de skulle ha möjlighet att välja mat från flera butiker. Då finns det ju ändå ett större utbud med flera rätter, och även urval av färska rätter att ta av. Hela den här förändringen är något de gamla är jätteoroliga över, säger Maria Rotebäck.
Inga-Lisa är pigg för sin ålder. De insatser hon har förutom matdistribution och inköp är att hemtjänsten kommer för att värma maten.
Ibland är portionerna så stora att maten räckt till två dagar. Enligt kommunen är kostnaden för maträtt i butik ungefär densamma som kostnaden för matdistribution. Men det håller Maria Rotebäck inte med om.
– Mamma orkar inte alltid äta all mat och då är fördelen att man kan värma det som går åt och ta resten senare. En frysrätt kan man ju inte värma och sedan värma en gång till. Då blir man sjuk. Dessutom är det svårt att få frysta rätter att bli jämnvarma, säger hon.
Inga-Lisa betonar att hon framförallt är ledsen över att inte få behålla den nuvarande maten.
– Den har varit så bra, och de som kommer hem med den är väldigt trevliga. Det bästa jag vet är potatis, löksås och fläsk, det brukar jag beställa så ofta det går. Men allt är gott, och väldigt varierat.
Maria Rotebäck tror att det är många äldre är skeptiska till färdigrätterna.
– Mammas generation gillar lagad husmanskost, vanlig mat. Jag kan tänka mig att många väljer smörgås eller fika istället, och det är ju inte fullvärdig kost. Jag kommer att se till att min mamma får bra mat, jag har den möjligheten, men tänk bara tanken att vara hänvisad till frysta färdigrätter resten av livet. Skulle de som beslutat det här vilja det själva? Jag tycker det är sorgligt och förfärligt att kommunen sparar på våra gamla.