Inga pengar till länets järnvägar på tio år

Både Stångådalsbanan och Tjustbanan blir utan satsningar i den nationella tioårsplan som transportstyrelsen presenterade på onsdagen. Regionförbundets Leif Larsson är upprörd, men ger ändå inte upp hoppet om satsningar.

Vimmerby2009-07-02 06:19

- Vi jobbar från länets sida med att gå in med pengar i storleksordningen 50 miljoner kronor per bana mot att Banverket går in med lika mycket till en rad standardhöjande åtgärder, säger han.
Parallellt med det kommer Regionförbundet också att bearbeta regeringen för att den ska ändra Transportsstyrelsens förslag och plocka med järnvägarna i Kalmar län i den nationella planen för de närmaste tio åren.

Upprörande
- Det är upprörande att Banverket inte kan se de behov vi har i Kalmar län av de här järnvägarna och vilken betydelse det får om vi kan knyta ihop länet med Östergötland, och den regionförstoring som det ger, säger han.
- Samtidigt är det här ett förslag som regeringen ska fastställa i januari och vi kommer självklart att jobba för att regeringen ska fatta ett annat beslut som ger mer till Kalmar län.
Utöver Stångådalsbanan och Tjustbanan blir det heller inga pengar till en upprustning av Kust-till kustbanan mellan Kalmar och Alvesta.
De statliga pengarna räcker helt enkelt inte till projekten i Kalmar län och Transportsstyrelsen anser att andra projekt är viktigare och därför ser Stångådalsbanan och flera andra infrastrukturprojekt ut att bli utan nationella pengar de kommande tio åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om