Inga sötebrödsdagar på bageriet

Först förlorade Vibako Vimmerby kommun som kund. Sedan Hultsfreds kommun. Det lokala bageriet får inte fortsätta sälja bröd till de båda kommunerna efter att kontraktet gick till Centrumbagaren i Västervik.- Det känns förstås bedrövligt. Vi har levererat bröd till kommunen sedan mitten på 1990-talet och det här ställer till väldiga ekonomiska problem för oss, säger Vibakos ägare Herluf Neessen.Företaget har redan varslat två anställda.

Vimmerby2013-12-13 07:32


Centrumbagaren i Västervik vann när den gemensamma upphandlingen för kommunerna var klar. Sedan i somras är det bageriet i Västervik som levererar bröd till Vimmerby kommun. Sedan november även till Hultsfred.
- Det har varit en tung höst. Vi tappar någonstans i storleksordningen 1-1,5 miljoner på det här. Den lön som skulle ha betalats ut i november till personalen fick de först idag, säger Herluf Neessen, som startade Vibako 1988.
Den direkta följden är att lokalbageriet tvingats varsla två anställda.
- Alla drabbas när vi tvingas minska produktionen. Det handlar om att gå ner i arbetstid och att göra andra saker. Bagarna, som tidigare bara bakade, får exempelvis ägna sig åt att packa på morgnarna.
Herluf Neessen är efter kontraktsförlusten något ljummen i sin inställning till kommunernas gemensamma upphandling.
- Det är mycket man kan ställa sig frågande till. Miljöaspekten, till exempel. Och att det är olika bedömningar och kriterier när olika kommuner gör upphandlingar. När vi var med i en upphandling i Kinda gjordes till exempel en kvalitetsbedömning och vi fick skicka in varuprover för att godkännas. Här har det bara handlat om priset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om