Inga stadsvandringar i år

Komedianternas stadsvandringar har varit ett populärt sätt att kombinera lokalhistorisk bildning och kultur. Men efter fyra succéår tar teaterföreningen rast. Det blir inga vandringar i sommar.
- Vi vet att förväntningarna är stora och vi är införstådda med att många kommer att bli väldigt besvikna på oss. Men vi orkar helt enkelt inte. Det är ett stort jobb, säger Anders och Maja Enqvist.

Vimmerby2014-05-06 06:38


De senaste fyra somrarna har teaterföreningen Komedianterna satt upp levande stadsvandringar i Vimmerby, där både ortsbefolkning och turister fått en underhållande promenad genom stadens centrala delar och Vimmerbys historia från 1600-talet fram till 1940-talet.
Det var efter ett besök i London som Maja Enqvist kom hem, fylld av inspiration.
- Jag förstod vilken sprängkraft det låg i att kombinera teater och lokalhistoria. Idén var inte unik, men vi hittade ett eget koncept, som ju blivit väldigt väl mottaget.
Minst sagt. Det har varit hårt tryck på föreställningarna. Folk har haft svårt att få tag på biljetter och responsen kan Komedianterna sannerligen inte klaga på.

"Ideellt arbete"
Så inte räknar de med att beslutet att ställa in årets promenader kommer att mottas av några applåder, precis. Men förklaringen till beslutet är orken.
- Det är otroligt mycket oavlönat ideellt arbete på fritiden där vi, men också många andra, dragit ett tungt lass. Anders hade nio roller i förra årets vandring, jag bara två, men jag har stått för regi alla år. Det läggs ner halvårsvis med jobb på nytt manus varje år och bara att hålla styr på en ensemble på 45 personer, som vi var uppe i 2013, tar ju en del. Så den enkla förklaringen från min sida var att jag kände att jag behövde vila. Jag vill vara ledig den här sommaren. Vi jobbar heltid hela året och även de som "bara" är skådespelare välkomnade styrelsens beslut att ta en paus, säger Maja Enqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om