Ingebo Hagar vädrar morgonluft: "Det har varit tufft"

De tuffa tiderna för besöksgården Ingebo Hagar är förhoppningsvis över. Christina Lindelöf håller tummarna för en riktigt bra sommar.

Det är alltid uppskattat av de yngre besökarna att få hjälpa till att mata flasklammen. Maria Lindelöf visar hur det går till.

Det är alltid uppskattat av de yngre besökarna att få hjälpa till att mata flasklammen. Maria Lindelöf visar hur det går till.

Foto: Olof Carlson

Vimmerby2022-04-17 19:00

Utsikterna ser bra ut. Bokningsläget är gott i de små stugorna på gården. Så förhoppningarna är stora.

– Det ser minst lika bra ut som förra året, säger Christina Lindelöf. 

Men pandemin skapade ett rejält hål i kassan, och det kommer att ta tid att ta igen. Hon räknar med att ha tappat ett par hundra tusen på pandemin.

– 2020 hade vi många daggäster, säger Christina Lindelöf, men det var inte många nattgäster. Och det är de som betyder mest för ekonomin. 

undefined
Gårdsvandringarna leds av Christina Lindelöfs dotter Maria, och det ger Christina en chans att vara mormor och ta hand om barnbarnen Meija och Edith under tiden.

Förra året blev det dock bättre med boendet. 

Det finns i år 45 bäddar på gården och efterfrågan är som sagt god, redan nu. Dessutom finns en gårdsbutik, med allehanda närproducerade varor och ett café. Restaurangen är dock ett minne blott. Den försvann i samband med att pandemin bröt ut.

Ovanpå det kom det två stormar nu i år och gårdens skogar drabbades hårt.

– Vi hade orkanvindar här, säger Christina Lindelöf, och det var stora mängder skog som blåste ner.

– Men, fortsätter hon optimistiskt, även om det var mycket som föll, är det ändå mer som står kvar. 

Stora travar med stockar på gården visar tydligt att stormarna gick hårt fram på gården däruppe på höjden.

undefined
Willy, eller om det är Billy trivs gott med besökarna. Speciellt som de bjuder på något ätbart.

Men nu riktar man blickarna fram mot den kommande sommaren och hoppas på det bästa. Och redan nu i påskhelgen började säsongen på gården. Det är redan full fart på gårdsvandringen. Och det var en hel del besökare som ville träffa de nya lammen, hälsa på de båda grisarna Willy och Billy.

– De är egentligen minigrisar, säger Christina Lindelöf, men jag undrar när de ska sluta växa ...

Billy och Willy är på god väg att bli Maxigrisar i stället. 

undefined
Hönsen på gården är lite speciella, med sina fjädrar på fötterna. Men de är matglada de också och tycker det är kul med besök.

Det är Christinas dotter Maria som håller i gårdsvandringarna. Och det ger Christina ett välkommet tillfälle att vara mormor och ta hand om barnbarnen under tiden. Något som inte är så lätt alla gånger, det finns alltid massor att göra på gården.

Hon tog besökarna med sig till fårhuset, där får och lamm går om vartannat i halmen. Det har blivit många lamm i år, små svarta och bara någon dag eller två gamla. Men försigkomna och nyfikna på besökarna. 

– Det är till och med så att vi har flasklamm i år, säger Christina Lindelöf. 

Det passar perfekt på en besöksgård. Många av besökarna välkomnade tillfället att mata dem med nappflaska.

Men det finns fler djur att klappa på gården. Förutom Billy och Willy, blev det också tillfälle att hälsa på hönsen, getterna och kaninerna.

undefined
Alicia Elofsson, Kim Nystrand och Levi Hedlund tar en pratstund med maxigrisen Billy, som uppskattar både sällskapet och brödbitarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om