Ingen byggnation före 2019

Kommunstyrelsen har presenterat tomterna som ska förtäta Vimmerby. Detaljplanearbetet drar igång efter sommaren.
– Vi ska givetvis ta in synpunkter från alla berörda. Vi tar inget beslut innan det är gjort, säger Tomas Peterson (M), som tror att byggnationen på de första tomterna är igång våren 2019.

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). Foto: Jimmy Karlsson (arkiv)

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). Foto: Jimmy Karlsson (arkiv)

Foto:

Vimmerby2017-07-07 18:00

Nyligen beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott om detaljplanering av 15-talet tomtområden i Vimmerby tätort.

– Idag är vi en inpendlingskommun och vi måste ha alternativ att erbjuda när människor söker sig hit, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Miljö- och byggnadsförvaltningen har tagit fram förslag på områden där förtätning är möjlig utan alltför stora störningar.

De områden som valts ut är:

Ekvägen/Villavägen (2 tomter), Emils gränd (2 tomter), Junibacksgatan/ Törnrosgatan (2 tomter), Loarpsgatan (1 tomt), Rådjursstigen (2 tomter), Stenhultsgatan (1 tomt), Vendledal (1 tomt), Sandstensgatan (6 tomter), Flintstensgatan (1 tomt), Täljstensgatan (1 tomt), Förlängning av Täljstensgatan (5-7 tomter), Vattentornsgatan/ Domaregatan (4 tomter), Skyttegatan (1-2 tomter), Hökgatan (1 tomt)

Detaljplanearbetet kommer att påbörjas efter sommaren. Processen brukar ta omkring ett år.

– Det är det vanliga, men det kan ta längre tid. En detaljplan börjar med studier av gamla planer och dokumentation som finns. Sedan sker samråd med andra som har fysiska intressen i området, som ledningsrätter och servitut av väg eller annat. Man bedömer vilken användning som är lämplig för området. I processen vägs allmänna och privatintressen ofta med varandra. Samråd sker med sakägare och det är obligatoriskt med länsstyrelsesamråd kring kulturmiljö, buller och andra intressen. Slutligen ställs planer ut för ett sista samråd och sedan går planförslaget till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för antagande.

Efter att planen antagits kan den överklagas också det förlänger tiden innan den blir giltig.

– Hur lång tid ett överklagande drar ut på processen beror på överklagandets karaktär, men upp till ett år extra kan det nog ta.

Kommer arbetet med detaljplan att pågå samtidigt för alla tomter som presenterats, eller är det några som prioriteras och går före?

– Man kommer att prioritera olika planer efter hand så de "fortast åtkomliga" blir först. Vi har inte diskuterat hur denna prioritering ska ske men det är mycket en praktisk fråga ur genomförandesynpunkt.

När det gäller större tomter där detaljplanen kommer att möjliggöra mer än villor och det finns flera intressenter hur funkar det då? Blir det budgivning, eller kommunen som avgör vilken intressent som passar bäst?

– Vi har inte heller här tagit ställning till hur det ska gå till, men vanligt är att det för tiden och framtida tyngsta samhällsintresset väger tungt. Man kan inte sälja en tomt förrän "den finns", alltså innan det finns färdig och antagen plan och färdig lantmäteriförrättning. Däremot kan man teckna ett tomträttsavtal, där man binder upp köpare och säljare för en viss framtida tomt.

När är det realistiskt att tro att byggnationen på tomterna är igång?

Våren 2019, på de första.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om