Ingen extra räddningspersonal trots skogsbrandsrisk

Sommaren 2020 kommer sannolikt bli varm och torr, vilket medför ökad risk för bränder i skog och mark. Men räddningstjänsten utgår i dagsläget från den riskbild som råder just nu.

Sommaren 2018 härjades Sverige av skogsbränder, bland annat här, strax utanför Hultsfred.

Sommaren 2018 härjades Sverige av skogsbränder, bland annat här, strax utanför Hultsfred.

Foto: Sven-Olof Nilsson

Vimmerby2020-06-24 18:00

Sol och värme medför inte bara bad och solbränna; sommaren 2018 innebar även torka och bränder. Nu varnar SMHI för höga temperaturer på flera platser, och för stor brandrisk i Kalmar län.

– Den varma och torra sommaren 2018 berodde på blockerande högtryck som hindrade fuktig luft att komma in från havet, säger Ingo Fetzer, Phd vid Stockholm Resilience Center.

– Precis detsamma ser vi just nu. Om detta blir statiskt kommer vi ha en till "supersommar" i år.

Under sommaren 2018 dubblerade Räddningstjänsten i Vimmerby styrkan för att klara trycket. Men hittills i år har ingen extra personal kallats in.

– Med riskbilden som råder just nu klarar vi oss med befintlig bemanning, säger Ola Ståhlgren, tillförordnad räddningschef.

– Om vi märker att 2020 blir lika illa som 2018 får vi stärka upp oss bemanningsmässigt. Kalla in frivilliga och semesterledig personal. På så vis har vi möjlighet att fördubbla styrkan, säger han.

Till skillnad från 2018 arbetar de olika delarna av Kalmar län mer samlat nu, enligt Ståhlgren. Det finns även planer på ännu tätare samarbete om sommarvärmen blir extrem. Förberedelserna är framtagna med anledning av den ökande temperaturen, och vad som väntas framöver.

– 2018 kan vara det nya normalåret snart om klimatförändringarna inte stoppas, säger David Bastviken, professor i miljöförändring vid Linköpings universitet.

– En glimt in i framtiden.

Räddningstjänstens fordon står redo för den förmodat heta och torra sommaren
Räddningstjänstens fordon står redo för den förmodat heta och torra sommaren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!