Ingen framgång hos JO för Göran Lindberg

Den tidigare poliskommissarien Göran Lindberg hade ingen framgång när han anmälde tullen för en grundlig kontroll efter en utlandsresa.

Den tidigare polisen Göran Lindberg JO-anmälde tullen för en kränkande kontroll. JO anser att tullen att lagligt stöd att göra undersökningen.

Den tidigare polisen Göran Lindberg JO-anmälde tullen för en kränkande kontroll. JO anser att tullen att lagligt stöd att göra undersökningen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vimmerby2023-04-24 17:26

Göran Lindberg är sedan ett antal år tillbaka bosatt i Vimmerby kommun, och blev rikskänd när han som högt uppsatt polis åtalades och fälldes för flera sexbrott. Fängelsestraffet är avtjänat sedan snart tio år tillbaka.

Den JO-anmälan han gjort handlar om hans hemkomst från en utlandsresa i januari i år.

Tulltjänstemännen tyckte att han uppträdde avvikande när han anlände till Arlanda. Ett test gav ett svagt utslag på illegal substans, vilket kunde vara ett tecken på att det kunde finnas varor gömda i hans kläder.

Han togs med till ett avskiljt rum för en kroppskontroll.

I JO-anmälan uppger Lindberg att han tvingades klä av sig naken, och fått förnedrande instruktioner om hur han skulle ställa sig.

Tullverket å sin sida säger att det bara gjordes en ytlig kroppsbesiktning, där han bland annat fick visa upp sina armhålor och fotsulor. I svaret till JO säger tulltjänstemännen att Lindberg var fåordig under kontrollen, och man har inte något minne av att han ifrågasatte varför han blev uttagen för kontroll.

Justitieombudsmannen skriver att det fanns i stöd i lagen för tulltjänstemännen att ta Göran Lindberg avsides för en noggrannare kontroll. När det gäller de anklagelserna om att tulltjänstemännen skulle ha beordrat honom att inta en förnedrande kroppsställning så säger JO att ord står mot ord, och att ytterligare utredning troligen inte skulle ge något svar på frågan. JO avslutar därför ärendet, utan att rikta någon kritik mot tullen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!