Ingen julefrid för brevbärarna

På Postnord sliter man nu för att hinna med allt som ska delas ut innan jul. Sjukfrånvaro ökar belastningen och viss post har blivit försenad. "Vi har högsäsong nu", säger produktionschefen Joanna Kilvéus.

Joanna Kilveus, produktionschef Postnord Vimmerby, säger att det är väldigt sällsynt att post blir försenad, men att det kan förekomma om belastningen är hög.

Joanna Kilveus, produktionschef Postnord Vimmerby, säger att det är väldigt sällsynt att post blir försenad, men att det kan förekomma om belastningen är hög.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-12-22 06:00

Juletid är inte synonymt med julefrid för de som ska se till att alla julkort, paket och annat hamnar i brevlådorna. 

– Vi har en del sjukfrånvaro nu men vi ser ändå ut att lösa våra dagar. Men det är klart, vi har högsäsong och det är absolut mer att göra än vanligt, säger Joanna Kilvéus, produktionschef på Postnord i Vimmerby.

Jan Thorsby i Djursdala, som har varannandagsutdelning, kontaktade Vimmerby Tidning för att berätta att han inte fick någon post på onsdagen förra veckan.

– Vi är tre grannar med postlåda bredvid varandra och när posten kom på fredagen var det så mycket att locken stod på ände och posten stack upp. Det är inte riktigt bra, säger han.

undefined
"Vi gör vårt bästa varje dag och har fantastiska medarbetare som sliter nu inför jul", säger Joanna Kilveus.

Det är julkorten men också alla paket från internethandeln som ger den ökade belastningen. 

– I vår planering försöker vi bemanna upp med allt vi har och det som krävs, men sedan kan vi aldrig styra över sjukfrånvaron, säger Joanna Kilvéus.

Är det svårt att hitta folk som kan jobba?

– Vi har en ganska lång upplärningstid och kan inte bara ta in folk. Vi har namn på listan som kan vårt arbete men det krävs mycket planering, helt enkelt.

Kan sjukfrånvaron nu leda till att vissa inte får sin post i tid?

– Det kan absolut hända men jag skulle säga att det är väldigt sällsynt. Vi gör vårt bästa varje dag och har fantastiska medarbetare som sliter nu inför jul, säger Joanna Kilvéus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!