Fortsatt tufft läge för veterinärerna i Vimmerby

När Vimmerby Tidning pratade med Distriktsveterinärerna i våras såg framtiden för kliniken i Vimmerby osäker ut. Idag är läget oförändrat.

Distriktsveterinärerna i Vimmerby har det fortsatt tufft.

Distriktsveterinärerna i Vimmerby har det fortsatt tufft.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-07-13 12:00

– Sen den 5 juni har vi tvingats stänga vår nattberedskap, säger Anneli Pettersson på Distriktsveterinärerna.

– Blir någon sjuk är det riktigt sårbart, då får vi ställa in helt enkelt. Det går liksom inte, man kan inte jobba hur många dagar i sträck. Kör vi slut på dem nu under sommaren så har vi ingen som orkar ta vid i höst. Vi måste verkligen vara rädda om de veterinärerna vi har kvar.

Extra kännbart blir det under semesterperioderna.

– Vi har två mottagningar att driva. En i Västervik och en här i Vimmerby. Nu är den i Västervik stängd i ett par veckor till, och vecka 30 stänger vi Vimmerby i fyra veckor.

Under semestern håller Distriktsveterinärerna bara en klinik öppen åt gången.

– För att kunna ha någon vettig verksamhet på någon av mottagningarna så gör vi så, istället för att ha en icke-fungerande verksamhet på två ställen.

Framåt är läget fortfarande ovisst. Än så länge kommer smådjursverksamheten pågå oförändrat från båda klinikerna, men beredskapsverksamheten kommer i huvudsak utgå från kliniken i Västervik. Just nu har Annelie Pettersson svårt att se någon direkt lösning på problemet.

– På lång sikt handlar det om att få ut fler veterinärer, men också om att få till ett vettigt schema så att nyexaminerade veterinärer blir intresserade av att jobba. Att gå jour varannan dag är inget som lockar nya medarbetare.

Annelie beskriver läget som ett moment 22. För att bli kvitt de påfrestande arbetstiderna krävs fler veterinärer. Hon ser rekryteringsarbetet som fortsatt tufft.

– När det finns så mycket jobb att välja på så är det saker som lön, schema och arbetsmiljö som avgör vart veterinärerna går.

Trots att kliniken ännu inte fått in några rapporter om någon som tvingats avliva sitt djur på egen hand, som det rapporterats om från andra län i landet, är stordjursägare något mer utsatta än smådjursägare.

– Man kan faktiskt stoppa sitt smådjur i bilen och åka. Men sen räcker det ju inte att åka en timme, på nätterna är det kanske bara Stockholm, Göteborg eller Helsingborg som är öppet. Det kan ju handla om 3 timmar i bil.

Tills situationen ljusnat vädjar Annelie till drabbade djurägare.

– Vi förstår frustrationen om man har ett sjukt djur som man inte får hjälp med. Vi önskar att våra djurägare har lite förståelse för vår situation och att man ska vara snäll mot sin veterinär, vi har det ganska tufft nu. Vi gör så gott vi kan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!