Ingen panik över tomma butikslokaler i centrum

Vimmerby Fastighetsklubbs ordförande Johan Hemmingsson känner ingen panik över läget med tomma butikslokaler i centrum. "Rörlighet bland hyresgäster är en del av verkligheten", säger han.

Johan Hemmingsson är ordförande för Vimmerby Fastighetsklubb.

Johan Hemmingsson är ordförande för Vimmerby Fastighetsklubb.

Foto: Lena Dahlberg

Vimmerby2021-02-22 06:00

Nyligenstod det klart att Rosins Pappershandel lämnar centrum efter nästan 50 år i samma lokal på Storgatan och flyttar verksamheten till Västra Tullen.

– Det är förstås trist att tappa en så klassisk butik i centrum, men alla har ju rätt att röra på sig och prova något annat, säger Johan Hemmingsson som äger en del andra fastigheter centralt i Vimmerby och är ordförande för Vimmerby Fastighetsklubb, som värnar om handeln i stadskärnan.

Vimmerby Handels ordförande Björn Johansson känner heller ingen stor oro över situationen med tomma butikslokaler i centrum.

– Visst är det ett orosmoment, men marknaden måste få ha sin gång och jag kan förstå om den som funderar på att dra igång något nytt tvekar i dessa tider, säger han.

Johan Hemmingsson tror dock centrumhandeln kan få ett uppsving när effekterna av coronapandemin avtar.

– Jag är övertygad om att folk vill komma ut på stan igen när restriktionerna släpps och ta en fika och gå i butiker. Det kan bli en positiv effekt för handeln i mindre städer som Vimmerby, säger han.

När det gäller att omvandla butikslokaler till bostäder är Hemmingsson tudelad.

– Det får man se från fall till fall. Om en butikslokal är attraktiv eller ej kan skilja på vilken sida av en gata den ligger på. I fallet med den gamla Djuraffären kan jag ha förståelse för att man överväger det. På mer centrala adresser är det dock inte lika aktuellt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!