Ingen vet hur 15 miljoner ska sparas

Vimmerby kommun ska spara 15 miljoner under 2015. Men inget av fullmäktiges tre största partier vill säga något om vilka förslag som diskuteras. Om beslut om besparingarna hinner fattas före valet är högst osäkert. - Det är inte okej att spara i valsyfte, säger oppositionsrådet Helen Nilsson (S).

Vimmerby2014-05-02 06:10

Den 1 april samlades hela kommunledningen för att diskutera kommunens högst ansträngda ekonomi. Då diskuterades närmare 40 förslag i syfte att sänka kostnaderna med 15 miljoner kronor under 2015.
15 miljoner är ungefär två procent av kommunens utgifter.
- Vi har 750 miljoner kronor i skatteintäkter och man kan tänka att det borde vara enkelt att skära bort 15 miljoner. Men det är mycket svårt. Marginalerna är redan så pass tajta och alla i välfärden tycker att just deras sak är viktigast, säger kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk (M).

"Kan inte gå in på det"
Förslagen är tänkta att tas upp på något av kommunstyrelsens sammanträden under maj månad. Just nu är de ute i partigrupperna.
- Den som inte kommer med något förslag eller säger nej måste själv förklara hur vi ska spara 15 miljoner. Jag räknar med att alla partigrupper återkommer med förslag, säger Glennfalk som är förtegen om de förslag som Moderaterna diskuterar:
- Jag kan inte gå in på det nu. Det blir en konstig debatt om vi sprider förslag som vi ännu inte diskuterat. De måste diskuteras i partigrupperna först.
Kan enskilda skolor läggas ned?
- Det finns inte i något politiskt program idag, men jag kan inte säga vad partierna kommer med. Det är inte med i Moderaternas program.
Ett alternativ är att höja skatten.
- Det är en quick fix, men vi ligger redan högt och från moderat håll vill vi först och främst se till att utföra allt så effektivt som möjligt först.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om