"Inget gnäll - men höga krav"

Kristdemokraterna i Vimmerby vill göra flera företagsbesök i veckan i kommunen, och politikerna ska inte peka ut vilka utbildningar gymnasiet ska satsa på för att klara konkurrensen. Däremot ska det vara mera etik i grundskolan. Gudrun Brunegård är kd:s förstanamn i kommunvalet och andra politikern ut i vår tidnings serie inför kommunvalet.

Näs visar Vimmerbys gamla och nya sida, tycker Gudrun Brunegård, kd. "Här finns den gamla fina prästgården som en symbol för den lilla staden och här finns den nya modernt designade paviljongen och här växte Astrid Lindgrens upp, Henne som Vimmerby har att tacka så mycket för.

Näs visar Vimmerbys gamla och nya sida, tycker Gudrun Brunegård, kd. "Här finns den gamla fina prästgården som en symbol för den lilla staden och här finns den nya modernt designade paviljongen och här växte Astrid Lindgrens upp, Henne som Vimmerby har att tacka så mycket för.

Foto:

Vimmerby2010-09-10 06:14

De äldre blir allt fler, samtidigt har kommunen svårt att hålla folkmängden. Hur ska den utmaningen mötas? Kommer det finnas Äldreboende även i småorterna?
- Det viktigt att ha en dialog med äldre. Många vill bo kvar hemma i sin bostad, men inte alla. Därför måste det finnas olika former av boenden. Och det ska vara så flexibelt att man inte behöver tänka tanken att splittra ett par som lever tillsammans. Det demografiska perspektivet tror jag inte är så stor fara med, övertid reglerar mindre barnkullar och större äldre grupper varandra en hel del. När det gäller äldreboenden för vård- och omsorg kan det inte finnas på alla orter, men trygghetsboende ska det finnas, och framför allt måste det finnas sociala aktiviteter för de äldre.
Skolsatsningar, lärare, skolgårdsmiljö, idag är tjejerna passiva på rasterna medan killarna spelar fotboll?
- Spännande skolgårdar kan vara bra, jag tror inte på att tvinga eleverna att vara ute på rasterna. Den psyko-sociala miljön är också viktigt och skolan ska jobba mer med etik, där allas lika värde är en grund. Det kan också gälla olika intresseinriktningar. I dag står de sportiga högst i kurs och de som läser lägst. Alla ska vara lika värda.
Hur ska gymnasiet profilera sig för att hävda sig i konkurrensen om eleverna? - turismutbildning?
- Vi politiker ska inte peka med hela handen vad skolan ska satsa på. det är bättre att professionen hittar skolans väg på den konkurrensutsatta marknaden. Det ger bäst kvalité och då blir gymnasieskolan mera attraktiv. Vårt gymnasium jobbar redan med det frågorna, bland annat utifrån elevernas sökmönster.
Vad vill ni göra för föreningslivet i kommunen?
- Det är viktigt att kommunen fortsätter att ge ekonomiskt stöd till föreningarna. Jag vill också ha med föreningslivet i dialog kring etik. Det är nära mellan etik och idrottens fair play. Vi har också en idé om att föreningarna städar stadskärnan varsin helg. Det skulle vara en fin symbolhandling för gemenskap och säkert minska förstörelsen.
Torget har varit omdebatterat bland Vimmerbyborna hela 2000-talet - hur ska vi få ett levande torg?
- Det har fungerat avsevärt bättre i år än i fjol då det inte fungerade alls. Jag tror på ett bland annat utbud och de nära restaurangerna som finns där naturligt. Där ska finnas en lekplats och ett bra regelbundet program för underhållning. Näringslivsbolaget är på rätt väg, jag tror inte på någon fast paviljong. Däremot är torghandeln mycket viktig.
Var ALV-försäljningen en bra affär för kommunen?
- Lite kort tid för en omfattande utvärdering, men det var rätt av kommunen att släppa majoriteten, i annat fall hade ägarskapet hindrat utvecklingen av ALV. Och till sist blev det ett rimligt pris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om