Astrid Lindgrens Näs har, fram till i år, delat ut världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Man har en stående utställning om Sveriges, både nationellt och internationellt, kanske mest kända författare. Man gör guidade visningar i Astrid Lindgrens barndomshem. Man har en unik samling av Astrid Lindgren-utgåvor och ett referensbibliotek. Man anordnar kulturaftnar, föreläsningar och konserter. Och man har en målsättning om att bli ett nationellt kunskapscentrum för barn- och ungdomslitteratur.
Men kulturcentrumet i den norra delen av Kalmar län har inte fått en enda krona i kulturstöd från Regionförbundet - trots att Regionförbundet fördelat 299 431 875 kronor i kulturstöd sedan Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB bildades 2007.
- Vi har ingen möjlighet att ta in en institution till. Vår budget rymmer inte det. De har en fantastisk och jätteviktig verksamhet och jag hade gärna velat ha med dem, men det är många som står vid dörren, säger Linda Fleetwood (V) ordförande i den kulturberedning som sedan 2010 fördelar pengarna.
"Inget utrymme"
Varje kulturorganisation bedöms efter tre mål: kultur till hela länet, kultur till barn och unga samt kulturarv.
- Jag kan inte Näs siffror och vet inte hur mycket de riktar sig mot unga och hur mycket verksamhet de har i hela länet.
Har alla de som får bidrag verksamhet i hela länet?
- Ja, det har dom.
Vad krävs för att Näs ska få ett årligt bidrag?
- Det är svårt att svara på. Vi har inget ekonomiskt utrymme som det är nu. Det är fullt och Näs har fått bidrag från annat håll.
Hur ser du på Astrid Lindgrens betydelse för regionen?
- Det är en jätteviktig kulturpersonlighet, förstås.
Länets hemslöjd får 636 000 i bidrag 2014. Är hemslöjden viktigare än Astrid Lindgren?
- Jag tycker att det är sorgligt när vi ska bestämma vilka kulturverksamheter som är viktiga.
Men det är väl vad ni gör när fördelar pengarna?
- Ja, precis. Hemslöjden gör viktiga saker och har massa aktivitet i länet.
Så den är viktigare för regionen än Astrid Lindgren?
- Ja, för tillfället är den det. Vi har haft ett långt samarbete med dem.
Har Näs en nackdel av att man är relativt ny på marknaden?
- De kanske upplever det så, men det är inte säkert att de hade fått pengar om de funnits längre.
Är Näs närmast på tur att få bidrag?
- Jag kan inte svara på det, men de är absolut intressanta.
Tolv får bidrag
De 299 miljonerna är uppdelade i olika sektioner. Varje år delar Regionförbundet ut ett regionalt kulturbidrag till länets kulturorganisationer som finansieras av landstinget. Sedan 2007 har tolv olika organisationer samt ett antal övriga föreningar delat på 179 925 000 svenska kronor. Kalmar läns museum, Byteatern och Kalmar län musikstiftelse är de institutioner som får högst bidrag. För 2014 får länsmuseumet 7,6 miljoner.
Det är i stort sett exakt samma institutioner som får ta del av det statliga stödet som sedan 2012 fördelas av Regionförbundet. Under de tre år som Regionförbundet avgjort fördelningen av anslaget har totalt 85 288 000 betalats ut till kulturorganisationer i Kalmar län.
Även det statliga bidraget går främst till Kalmar läns museum (6,3 miljoner för 2014), Byteatern (10,1 miljoner) och Kalmar läns musikstiftelse (10,9 miljoner). Det är de tre, samt Kalmar konstmuseum, som räknas som länsinstitutioner.
Inget kulturbidrag till Astrid Lindgrens Näs
Regionförbundet i Kalmar län har fördelat 299 miljoner kronor i olika kulturbidrag sedan Astrid Lindgrens Näs bildades 2007.Men kulturcentrumet i norra delen av länet har inte fått en enda krona.- Det finns inte pengar, säger kulturberedningens ordförande Linda Fleetwood (V).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!