Insamlingar för moské i centrala Vimmerby

Det pratas om planer på en moské i centrala Vimmerby. I en pågående insamling pekas gamla Preem-macken ut som en aktuell möjlighet. Fastighetsägaren bekräftar att ett köpekontrakt är påskrivet, men affären är ännu inte fullföljd.

Här i gamla Preem-macken kan det bli en moské och samlingslokal för cirka 400 personer.

Här i gamla Preem-macken kan det bli en moské och samlingslokal för cirka 400 personer.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-10-11 10:52

– Det handlar egentligen inte om en moské, utan en samlingslokal för olika aktiviteter, säger en person med god insyn i Bullerbyn kulturförening, som är involverade i insamlingen där gamla Preemmacken visas som aktuell fastighet.

Idag håller kulturföreningen till i Sveasalen, där de har olika aktiviteter så som matlagning, målning, arabiskalärning och så en liten plats som är avsedd för att be. 

– Den har varit en mötesplats där både muslimer och icke-muslimer samlas. Lokalen där vi är nu hyr vi, så vi har länge velat köpa en lokal.

– I helgen hade vi en fest dit folk från olika delar av Sverige kom. Det var vissa kända profiler där, bland annat från TikTok, och de engagerade sig i att samla in pengar för att stödja vårt mål.

Den senaste tiden har uppgifter om insamlingar till att skapa en moské i centrala Vimmerby dykt upp på hemsidor och sociala medier. Där framgår att det finns en idé om att köpa och rusta upp en gammal bensinstation, till att bli en moské med plats för över 400 personer. Från flera källor har Vimmerby Tidning fått höra att det rör sig om den gamla Preem-macken på Storgatan, som inte längre är i bruk. Idag finns där istället en bilverkstad.

Den nuvarande fastighetsägaren Ingemar "Ingo" Johansson bekräftar att fastigheten är såld, men vill inte gå in på vem det är som är köpare.

– Vi har skrivit köpekontrakt, men fastigheten är inte till fullo betald än. Jag vet inte heller vad den ska användas till, säger han.

I dagsläget finns inga förfrågningar om vare sig ändring av verksamhetsinriktning eller bygglovsansökan hos miljö- och byggnadsnämnden.

En insamling som publicerats tycks vara kopplad till den nationella kampanjen "Vi mår bra", som syftar till att varje svensk stad ska ha en moské. På deras hemsida uppmanas den som vill bidra till att skapa Vimmerbys första moské att swisha till ett nummer som är kopplat till Bullerbyn kulturförening i Vimmerby. Den lokala föreningen är alltså inte avsändare till just den kampanjen, men verkar understödja den.

I förra veckan publicerade en stor svensk rappare, men över tvåhundratusen Instagramföljare, en uppmaning om att bidra till Vimmerby Moské. I hans inlägg framgår det att "en före detta bensinstation kommer att köpas upp och renoveras". 

Fastighetemsägare bekräftar att ett köpekontrakt är påskrivet.
Fastighetemsägare bekräftar att ett köpekontrakt är påskrivet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!