Insamlingen slutspurtar inför resan till Ukraina

"Jag har fått träffa väldigt trevliga och ödmjuka människor. Det ger drivkraft", berättar Kenny Fransson som nu förbereder sig för att åka ännu en gång till Ukraina med bland annat kläder och mat.
"Jag har fått träffa väldigt trevliga och ödmjuka människor. Det ger drivkraft", berättar Kenny Fransson som nu förbereder sig för att åka ännu en gång till Ukraina med bland annat kläder och mat.

Kenny Fransson är eldsjälen som står bakom insamlingen av matvaror i Vimmerbys matbutiker. Han har redan åkt flera gånger till Ukraina med förnödenheter. Nu slutspurtar han inför nästa resa och redan på lördag är det dags för klädinsamling. "Första gångerna jag åkte ner hade jag till och med barn som skänkte sin veckopeng", berättar han.

Vimmerby 13 oktober 2022 11:30

Bussen är 7 meter lång och kan rymma cirka 20 kubikmeter. Det är mycket utrymme att fylla innan Kenny Fransson under höstlovsveckan beger sig mot Ukraina för att hjälpa behövande. På lördag kommer han stå vid parkeringen utanför Coop, Jem och Fix och Möllers Färg.

– Det kommer bli två till tre tillfällen med klädinsamling nu innan jag åker. Målet är att få bussen full och åka ner nu vid månadsskiftet. Jag tror att det ska gå bra. Det kom in så mycket kläder sist att det inte var av denna världen. 

undefined
"Jag kommer fortsätta insamlingarna i butikerna framåt. För när inte jag åker så kommer varorna tas till Vetlanda och åka med lastbil därifrån", säger Kenny Fransson på bild med Carin Myhr.

Sedan i september har märkta kundvagnar stått i fyra matbutiker i Vimmerby. Hittills har knappt tio banankartonger fulla av varor samlats in. Vid ett tillfälle stals varorna i en av vagnarna.

– Jag hade en liten förhoppning om att personen skulle vakna upp och lämna tillbaka grejerna. Men troligtvis kommer de aldrig tillbaka.

Istället blickar Kenny Fransson framåt och hoppas på att det fram till avfärdsdag ska lyckas samlas in lika mycket mat till. 

– Jag skulle gissa på att den kan bli mellan 5 till 10 banankartonger till. Då börjar det bli ett vettigt lass. Sedan håller jag också på att jaga sjukvårdsmateriel.

Var passionen för att hjälpa till kommer från har han svårt att precisera.  

– Det är många som har frågat. Jag kan inte sätta fingret på en sak utan det är en kombination. Situationen berör mig, framför allt att barn drabbas. Sedan har jag möjligheten och vill hjälpa. Jag har varit i lägren. Det berör verkligen och är en anledning till att jag fortsätter. 

undefined
"Jag har företag som sponsrar mig och privatpersoner som skänker pengar. Hade jag behövt bekosta allt själv hade det inte gått hur mycket jag än velat. En resa går på cirka 50 000 kronor", berättar Kenny Fransson.

Hjälpen menar han är otroligt viktig nu. 

– Det har blossat upp där nere så det här behövs ännu mer. Jag vet faktiskt inte om jag kommer kunna åka in i Ukraina. Det får jag avgöra på vägen. Annars finns det folk som kommer ut och möter mig. När man har barn får man tänka lite mer på sina val. 

Något som bekymrar inför resan är de höga bränslepriserna. För till transporten menar han att det går åt tiotusentals kronor. 

– En båtbiljett ligger på 7 000 plus kostanden för drivmedel på cirka 300 liter. Då förstår man bara vad resorna kostar. Det är tungt och jag försöker hitta en lösning. Pengarna som läggs på bränslet hade istället kunna gå till att köpa saker att ge.

undefined
"Skulle det bli så att jag inte får bussen full kommer jag åka till Vetlanda och hämta grejer hos Sweden Help East där för att fylla upp med. Åka med en halvfylld buss är inte värt det", berättar Kenny Fransson. Bilden är från en tidigare hjälpsändning.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa