Fortsatt höga temperaturer – tågtrafik ställs in

Fler dagar med höga temperaturer väntas i Vimmerby och Hultsfred. Det påverkar tågtrafiken med förseningar och inställda avgångar.

Flera tåg är inställda på grund av värmeböljan.

Flera tåg är inställda på grund av värmeböljan.

Foto: Victoria Otternäs

Vimmerby2022-06-27 17:00

Efter midsommarhelgens varma dagar fortsätter de höga temperaturerna. Under helgen har en gul varning för höga temperaturer utfärdats i norra Kalmar Län. På grund av vädret kan förseningar och inställda tåg förekomma på sträckan mellan Kalmar och Linköping.

– Gul varning gäller till klockan 18 ikväll. Det utfärdas när temperaturen når över 30 grader tre dagar i följd. Temperaturen skulle mycket väl kunna nå 32 grader idag, säger meteorologen Emma Härenstam på SMHI på måndagen.

De höga temperaturerna gör att tågen mellan Linköping och Kalmar kör med sänkt hastighet och att risken för spårfel är större. Flera avgångar har under måndagen varit inställda och ersatts med buss. 

– Det blir för varmt. Det innebär att det blir solkurvor på spåret som gör att vi inte kan trafiksätta säkert för tillfället. Vi har fått till oss från Trafikverket att vi inte får köra vår trafik just nu tills dess att det blir lite svalare och att de har fått ordning på banan, säger Kalmar Länstrafiks presskontakt Linus Öjebrink Åsberg.

På tisdagen väntas en kallfront där det också kan förekomma en del skurar och lokal åska. 

– Det här gör att den allra värsta värmen dämpas och det är därför nästan varmast på morgonen. Det innebär att temperaturen kommer ligga omkring 20 grader under dagen, berättar Emma Härenstam på SMHI.

För resten av veckan visar prognosen något lägre temperaturer. Tågtrafiken förväntas därför kunna rulla på som vanligt igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!