Efter ett klagomål om att det dumpats en massa skräp i det gamla spårområdet i Vimmerby så upptäcktes en ask med insulinpennor på marken. Asken hittades i det höga gräset och det kan innebära vissa risker när man hittar läkemedel så här.
Insulin är det hormon som bukspottkörteln producerar och som bryter ner socker och ser till att cellerna får den energi de behöver. Den som har diabetes kan inte själv producera den mängd insulin som behövs och måste då ta hjälp av en insulinpenna eller insulinpump. Insulin hjälper alltså till att sänka blodsockernivån i kroppen.
– Om man sticker sig på en använd nål, oavsett som den sitter på en insulinpenna eller någon annan spruta, så är det en smittorisk eftersom man inte vet vem som använt nålen innan, skriver Björn Ehlin på Svenska Diabetesförbundet som svar på vår fråga om farorna.
Enligt Farmaceutiska Specialiteter i Sverige, FASS, så har insulinet i pennorna ingen miljöpåverkan.
– Det är dödligt i stora doser, säger Marika Berg, diabetesläkare vid Västerviks sjukhus. Om man skulle injicera sig själv finns risken att man blir medvetslös på grund av lågt blodsocker.
Hon säger dock att många är lite rädda och varsamma när det kommer till nålar och tror inte att någon medvetet skulle sticka sig själv med en okänd spruta. Samt att om de legat i solen länge så inaktiveras insulinet och själva lösningen blir i princip ofarlig.
– Insulin är bara farligt om man injicerar det inte om man dricker det, säger Marika Berg.