Den 25 maj 2011 beslutade Barn- och utbildningsnämnden att upphäva tidigare beslut om obligatorisk praktisk arbetslivserfarenhet (Prao) i årskurs åtta och nio på kommunens högstadieskolor. Nu är det snart tre år sedan beslutet togs - men högstadieungdomarna brinner fortfarande för att få komma ut och praktisera.
Under ungdomsparlamentet förra veckan lyftes det fram som en av de viktigaste frågorna. Nästan uteslutande röstade representanterna ja till ett återinförande.
- Vi har fått in propåer på det, ja, säger kommunens verksamhetschef för grund- och särskolan Pia Ehrnlund Bengtsson.
Kommer ni att ta hänsyn till att ungdomarna röstade enhälligt ja till återinförd prao?
- Vi har inte kommit så långt än, men vi kommer att ta in alla synpunkter från ungdomsparlamentet, men hur eller på vilket sätt det tas om hand om kan jag inte svara på än. Vi ska ha möte med rektorerna på torsdag, så jag får be att få återkomma i den frågan.
Kan det komma tillbaka, alltså?
- Man ska väl aldrig säga aldrig, men i den senaste läroplanen står det inget om prao. Däremot jobbar vi väldigt mycket med entreprenöriellt lärande. Att ungdomarna ska komma ut i samhället ändå och att de ska få ta del av den delen också, men vi jobbar med andra begrepp än prao, och då framför allt entreprenöriellt lärande.
Vad tycker du personligen om prao?
- Det finns dubbla sidor av myntet. Visst fanns det mycket positivt med det, men en vecka är också ganska lång tid för en elev som har det lite tuffare. Den veckan behöver den eleven kanske för att klara av skolgången. Sedan var en del av prao-platserna inte särskilt meningsfulla heller.
Inte aktuellt att återinföra prao
För snart tre år sedan togs den obligatoriska praktiken för högstadieungdomar bort i kommunen.Idag verkar det inte aktuellt att återinföra det - trots ungdomarnas vilja att praktisera.- Vi jobbar väldigt mycket med entreprenöriellt lärande i stället, säger Pia Ehrnlund Bengtsson, som är verksamhetschef för grund- och särskolan i kommunen.
Verksamhetschefen Pia Ehrnlund Bengtsson försvarar beslutet att ta bort praktiken för högstadieeleverna.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!