Rika skördar av skogens guld – rekordår för svamp

I Jämtland har en familj plockat 109 kilo kantareller och det är inte sämre här i Småland, men hur kommer det sig att det är så?

Svampen kommer rikligt i år. En familj i jämtland plockade 109 kilo kantareller.

Svampen kommer rikligt i år. En familj i jämtland plockade 109 kilo kantareller.

Foto: Fanny zu Knyphausen Berg

Vimmerby2021-09-06 20:00

I år har vi kunnat läsa på nyheterna om familjen Jonsson i Jämtland som plockade 109 kilo kantareller – så mycket att det krävdes skottkärra och spade för att hantera dem. Och i sociala medier finns det många annonser av typen: "kantareller säljes", "rensande kantareller" och "kantareller bortskänkes" i Vimmerbytrakten.

En av dem som säljer är Jörgen Karlsson i Vimmerby. Han vistas ofta i skogen och ser svamp vart han än går:

– Jag plockar mycket både svamp och bär varje år. Men i år är det så otroligt mycket svamp så det är svårt att göra av med allt själv. Jag har hittat gula kantareller, karl-johan, stolt fjällskivling och rödgul trumpetsvamp. Man brukar säga att det är karl-johan-år vart tionde år men nu är det tredje året i rad det är såhär mycket.

– Det är första gången jag säljer, det är roligt att hjälpa dem som inte har möjlighet att komma ut i skogen själva. Så är det bra att få in lite extrapengar också. 

Anders Dahlberg är professor i mykologi på SLU och står i en svampskog i Jämtland när Vimmerby tidning når på honom i telefon. Han säger att han kan prata hur länge som helst om varför det finns så mycket svamp detta år. Det är bara det att vi inte hinner just nu – svampexkursionen han är ledare för ska snart samlas igen och täckningen är dålig. Men han hinner i alla fall berätta en del:

undefined
Anders Dahlberg är professor i mykologi på SLU.

– Det har med nederbörd och temperatur att göra. Alltså hur mycket det regnar och hur varmt det är efter regnet. Men det är inte bara det. Även hur träden har vuxit inte bara i å utan även i fjol har betydelse, eftersom svamparna lever i symbios med träden. Den största delen av svampen finns under jord. Ett tunt, fint nät av trådar som heter mycel som tar emot socker från trädrötterna och ger tillbaka vatten. Den typen av svamp som lever i symbios med träden heter mykhorriza och både karl-johan och kantareller är sådana.

– Så beror det på alla smådjur under marken. De äter av mycelet och tydligen just i år har de lämnat framförallt karl-johan, stolt fjällskivling och kantarellmycelet i fred så det har kunnat bildas fruktkroppar. Stolt fjällskilvling är en nedbrytarsvamp och ingen mykorrhizasvamp – den lever på förmultnade träd och löv. Så är det en fråga om konkurrens också. Det finns otroliga mängder med svamparter i backen som alla gynnas olika av väder och vind, berättar han innan han måste lägga på. Han har precis skrivit färdigt en bok om svamparnas hemliga liv som kommer att ges ut nu under hösten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!