Inte en lugn stund för Björn Hellberg

Tjena Björn! Kan inte jag få din autograf? Jag vill bara skaka din hand! Vilken är tidernas bäste tennisspelare? Varför ser du inte till att Sten Wall och Ulla gifter sig?

I dag, fredag, finns författaren Björn Hellberg utanför Vimmerby Bokhandel för att träffa sina läsare och signera sin nya bok.

I dag, fredag, finns författaren Björn Hellberg utanför Vimmerby Bokhandel för att träffa sina läsare och signera sin nya bok.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2017-07-28 13:22

Författaren, tennisoraklet, tv-profilen och trogne Sunderland-supportern Björn Hellberg sitter idag, fredag, utanför Vimmerby Bokhandel och signerar sin nya bok Likspett.
I semester- och Bullerby Cup-tider är det ett rejält folkvimmel på och runt torget, och knappt en enda person passerar förbi Björn utan att köpa en bok, be om en autograf, säga några ord eller bara heja.
– Det är ett härligt jobb man har, myser Björn.

– Jag har varit i Vimmerby ganska många gånger – både som besökare, signerat böcker och talat på Astrid Lindgrens Näs. Det är alltid roligt att vara här - inte minst med tanke på den här ytterst fina och välskötta bokhandeln.
Varje år efter Wimbledon (där Björn i år var på plats för 51:a gången i rad) och Båstad Swedish Open brukar han och hustrun Inger ta en tur i Sommarsverige.
– Nu har vi just varit i Dalarna och efter Vimmerby drar vi vidare till Västervik, Öland och Gotland, berättar han.

Den nya boken om den egensinnige och rutinerade kommissarien Sten Wall i den fiktiva Staden, är den 24:e i raden sedan debuten med Gråt i Mörker 1981.
Och precis som i de tidigare böckerna präglas även denna av realism och humor i vardagsmiljö.
Det verkar som att Sten Wall är evigt ung.
– Absolut. Nu har han stått och stampat på en ålder av 64 år i tio år. Jag räknade ut att han egentligen borde vara bortåt 100 år. Vid debuten 1981 var han 57 år, men har bara åldras sju år sedan dess. Han är stark, skrattar Björn.
Och till frågan varför du inte låter Sten gifta sig med sin Ulla?
– De har ju levt i ett konstigt särboförhållande i flera år. Men det där med giftemål kan ju inte jag bestämma. Även fiktiva personer måste få ha sin egen vilja, dessutom är de ju myndiga båda två, skojar Björn Hellberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om