Inte fråga om ett akademiskt bråk

- Vi står fast vid det som sagts tidigare, säger Jan Paul Strid, professor vid institutionen för språk och kultur vid Linköpings Universitet.

Vimmerby2005-02-19 05:16

Något akademiskt bråk vill han inte kalla det som utspelade sig vid mötet i Linköping den 26 oktober.
- Nej, det var inget akademiskt bråk. Bilden från den första artikeln stämmer helt, säger han.

Sagt i från
Där berättade Jan Paul Strid om hur samarbetet med Vimmerby kommun flöt på under nära fem års tid fram till mötet.
- Allt förändrades när Lena Törnqvist kom in i bilden, sa han då till vår tidning.
Han berättade att Törnqvist vid sittande bord sagt i från på ett sätt som inte kunde missförstås, någon inblandning i Näs-projektet ville hon inte ha. Efter mötet vittnade universitetets företrädare till sin överordnade, prefekten Wolfgang Schmidt, om att stämningen vid mötet varit frostig, obehaglig och stundtals aggressiv.
Så uppfattade universitetets representanter Törnqvists uttalanden.
I vår tidning i går den 18 februari visade det sig att en av de närvarande från Vimmerby kommuns sida, kommunchefen, Mats Sjöberg, inte alls lagt märke till att något sagts som kunde uppfattas på det sättet.
Sjöberg kallade det hela för ett eventuellt "akademiskt bråk" och hänvisade till att i den akademiska världen kan små saker bli väldigt stora.

"Naivt"
Att Vimmerby kommun just nu åker runt till alla högskolor och universitet för att se vad respektive skola kan erbjuda för samarbete för att sedan summera och välja sig en eller flera partners är ett ovanligt tillvägagångssätt.
- Naivt, säger Jan Paul Strid. Jag vet inte vad jag ska säga riktigt, fortsätter han. Linköpings Universitet har ingen anledning att driva någon vendetta mot Vimmerby kommun om någon tror det. Vi vill fortfarande betona att vi hoppas på att det kommer ett samarbete till stånd.
Jan Paul Strid lägger stor vikt vid den hedersdoktorstitel som Astrid Lindgren fick av universitetet. Titeln är en hedersbetygelse som ibland delas ut till personer utan formell doktorsexamen men som gjort insatser som är minst lika mycket värda.

Kände starkt
- Det är inte ovanligt att framstående författare får detta. Jag vet att Astrid Lindgren kände starkt för Linköpings Universitet. Hade hon levat hade det inte varit en massa snack om att åka runt.
Han undrar om någon ställt frågan hur Astrid själv hade ställt sig i detta.
- Hade hon gillat detta? Jag tror hon hade protesterat och slagit näven i bordet, säger Jan Paul Strid.

Läs mer:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om