"Inte tryckt på tillräckligt"

Inte en krona av 299 miljoner. Att Astrid Lindgrens Näs inte har fått något kulturbidrag från Regionförbundet i Kalmar län är förstås ett misslyckande för Vimmerbypolitikerna. - Det har inte varit tillräckligt tryck gentemot Regionförbundet från Vimmerby sida, säger kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk (M).

Vimmerby2014-03-01 05:07

Regionförbundet har fördelat 299 miljoner kronor i olika kulturstöd sedan 2007 - men inte en krona har gått till det av Vimmerby kommun ägda bolaget Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB.
- Det har inte varit tillräckligt tryck gentemot Regionförbundet från Vimmerbys sida, men jag såg tidigt det här problemet och tar upp det varje år. Vi har yttrat oss i den här frågan från kommunstyrelsen och från kultur och fritid, utan att ha lyckats, säger kommunalrådet och styrelseledamoten i KALNAB Micael Glennfalk och fortsätter:
- Astrid Lindgren lockar massor med människor till vår region, men varför ska kommunen stå för alla fioler? Självklart är själva museumdelen på Näs förtjänt av pengar. Jag tycker att Näs borde vara en nationell angelägenhet och ligger även på Statens kulturråd. Men de undrar varför de ska ge pengar när inte ens Regionförbundet gör det?
Varför ser det ut såhär?
- Vi kommer inte fram. Det södra länet håller ihop bättre än det norra. Alla saker ställs mot varandra och alla blir bypolitiker och värnar om sitt. Det är politik i det här.

"När var de här senast?"
Glennfalk köper inte argumentet om att Näs inte har en verksamhet som riktar sig till hela länet:
- Det verkar bara viktigt när det gäller Näs. Jag undrar hur mycket av länsmuseets, länsmusikens och Byteaterns verksamhet som kommer hela länet till del. När var Byteatern på en skola i Vimmerby senast? Det är inget problem för Näs att flytta ut sin verksamhet om det är vad som krävs.
Av de fyra institutioner som får klart högst stöd ligger tre i residensstaden: Kalmar läns museum, Konstmuseum och Byteatern. Kalmar läns musikstiftelse har sitt säte i Oskarshamn.
- Jag tycker att det är jäkligt tveksamt. Kalmar är residensstad, men ligger i ena änden av länet. De flesta som får bidrag är stationerade i Kalmar och pengar kanaliseras dit. Vi är nästan lika många invånare i norra länet som i södra.
Hur ska ni göra för att få bidrag framöver?
- Jag ger mig inte på det här och jag tror att det handlar om att nöta på. Droppen urholkar stenen. Vi ska vara aktiva hela tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om