Integration genom skogsprojekt

Några hundra meter in i skogen, utanför Gullringen arbetar tolv ungdomar med plantering av skog. Det är Sveaskog som har ett projekt där svenskar integreras med ensamkommande. Syftet är att integrera ungdomarna och visa att det finns en framtid inom skogsbruk.

Salaheden visar hur det går till att plantera skog. Foto: Viktor Merell

Salaheden visar hur det går till att plantera skog. Foto: Viktor Merell

Foto:

Vimmerby2016-07-14 13:00

Sveaskog arbetar för att integrera svenskar med nyanlända ensamkommande. Projektet har funnits i fyra-fem år. Tidigare år har det varit åtta ungdomar som mest, nu utökas projektet. I år är det tolv ungdomar.

Långsiktigt projekt

Ungdomarna kommer från Sverige, Syrien, Afghanistan och Marocko, det är blandat med killar och tjejer. Åldern på ungdomarna är mellan 15-21 år.

­– Det är ett långsiktigt projekt. Många nyanlända hamnar i städer, det är viktigt att visa att det finns en arbetsmarknad på landsbygden inom skogsbruket, säger Rasmus Behrenfeldt.

De som har hand om projektet har olika bakgrunder. Marcus Rosén Lindström utbildar sig till skogstekniker. Rasmus Behrenfeldt utbildar sig till Jägmästare på Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå och har läst tre av fem år.

– Det är viktigt att vi har olika bakgrunder för att visa ungdomarna att man kan gå olika vägar inom skogsbruket, säger Marcus.

Bred bild av skogen

Förra veckan planterar ungdomarna tall. Tidigare veckor har de även planterat gran. För att ungdomarna ska få en större bild av skogsbruket har de även fått syssla med avverkning, markberedning och besöka Kvilleken.

– Sista veckan ska ungdomarna åka upp och jobba i Omberg. Det är en fin plats, meningen är att det enbart ska bli lövskog där, berättar Bo Johansson som också arbetar med projektet.

Rasmus berättar att rekryteringen till skogsutbildningarna har minskat, vilket är ett problem för framtiden. Därför är Sveaskogs projekt extra viktigt för att ungdomar ska få upp ögonen för en framtid inom skogsbruk.

Salaheden Hachelafi kommer från Marocko och har varit i Sverige i 10 år.

Det är första gången han arbetar inom skogsbruk, tidigare har han arbetat som målare. Salaheden trivs med att arbeta i skogen.

– På en skala mellan 1-10 är det en åtta. Det är jobbigt med knott och myggor, annars är allt bra och det är trevligt folk.

Förutom integration är målet med projektet att locka ungdomar att arbeta vidare inom skogsbruk.

– Jag kan tänka mig jobba med skogsbruk, om man får fast anställning. Jag gillar att jobba med händerna istället för att sitta bakom ett skrivbord.

Nebras Salameh kommer från Syrien och har varit i Sverige i ett år och två månader. Skogsprojektet är det fösta arbete han haft i Sverige.

– Jag trivs bra att jobba i skogen. Det är för mycket knott och myggor, jag gillar inte insekter.

Isabel Bird från Eksjö berättar att hon arbetade i skogen även förra året. Det är större satsning i år, med mer ungdomar.

– Jag skulle kunna tänka mig att arbeta i skogen i framtiden. Det finns något inom skogen som passar alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om