Butikshyllorna länsas: nu stundar intensiv vecka för mathandlarna

I veckan fylls affärer och butiker av ungdomar och deras föräldrar. Bullerby Cup står för dörren. Vi har tagit tempen hos mathandlarna för att se hur de tacklar anstormningen.

Det frontas bland chipspåsarna.

Det frontas bland chipspåsarna.

Foto: Maria Fabien

Vimmerby2024-07-24 06:00

När det kommer ett helt fotbollslag som vill köpa dricka och snacks, då gäller det att det är fullt på hyllorna.

– De utmaningar som vi möter i samband med både Semesterracet och nu Bullerby cup är bara roligt, säger Pelle Lindqvist, handlare på Ica Kvantum.

Under Bullerby cup brukar det gå åt mycket chips och dricka. Även vädret spelar en stor roll.

– När det är 30 grader sol är det oftare att en extra dricka läggs ner i korgen samt vätskeersättning, säger Pelle Lindqvist.

Omsättningen brukar stiga med 25 procent och skillnaden märks från och med vecka 28. När Vimmerby Tidning är där är det "seniortisdag" vilket innebär lite mer folk på förmiddagen än andra dagar. Det är framför allt självhjälpskassorna med scanning som förhindrar att det blir köer. Användandet av dem tog fart under pandemin och har hållit i sig. Idag är det 40 procent som väljer att scanna sina varor själva.

undefined
Det frontas bland chipspåsarna.

Pelle Lindqvist berättar att han peppar personalen när de måste ta emot en lastbil med varor trots att lagret redan är fullt.

– Det blir en utmaning för personalen. Men hellre det problemet än att vi inte säljer så mycket, säger Pelle Lindqvist.

Han märker att det kommer fler och fler turister för varje sommar och konstaterar att både danskar och tyskar får mycket för sina pengar. Det är helt enkelt tacksamt att semestra i Sverige.

undefined
Florent DeWit har fullt upp med att fylla på hyllorna med matvaror.

Det är under sommaren som Vimmerbys näringsidkare passar på att sälja så mycket det bara går. Detta gäller även Coop. Chockladpålägg eller rotmos? Skillnaden i sortiment beroende på säsong är stor. Det gäller att anpassa sig för att överleva vintern. 

– När ALV stänger för dagen länsas butikshyllorna på Coop. Sämsta tiden att handla på är vid sex-tiden, säger Florent DeWit.

Han är ställföreträdande butikschef och berättar om vikten av att anpassa sortimentet.

– Vi är en mellanstor butik och vi kan inte ha lika stort sortiment som större butiker. Det gör att vi behöver följa kunderna mera. Under stora delar av året har vi mixsoppor, rotmos och kroppkakor, sånt som passar pensionärer. Medan vi under sommaren tar in mer av barnrelaterad mat som grillkorv, snacks och dricka, säger han.

Vi sitter på ett kontor bakom lagret och pratar medan kartongpressen går på högvarv.

undefined
Florent DeWits pappa kommer från Holland. Han har många års erfarenhet av att arbeta i butik. Nu har han återvänt till Vimmerby efter att ha bott och arbetat i Stockholm några år.

– Det är roligt att försöka förstå vad det är turisterna vill ha. Nyligen var det en tysk familj som frågade om vi hade en korv som var hoprullad i ett paket. Det brukar tydligen säljas vid kassan i Tyskland, säger Florent DeWit.

Det är inte något han planerat att ta in. Men det han däremot har köpt in, specifikt för semestrande barnfamiljer, är choklad i tunna skivor.

– Vi brukade ha med oss det när vi åkte till Danmark. Man kan lägga det på mackan som pålägg. Det var nyligen någon som frågade efter just det, säger han och ler brett.

Under sommaren är det dubbelt så mycket personal anställd för att kunna ta emot kunderna och för att täcka upp för semestrande personal. Coop sponsrar fotbollscupen i Vimmerby med 70 kilo potatissallad.

På Tempo möts vi av doften av grillat kött. Telefonen ringer i ett. Ugnen piper för att signalera att det är färdiggrillat. Det är fullt upp i charken. Susanne Johansson har arbetat på Tempo sedan -89.

– Det sker en upptrappning av kunder som sedan är som mest just under Bullerby Cup. Det märks på en gång när ungdomarna kommer, säger hon.

Hon berättar att det är populärt med grillmaten året om. Detta är något som Karin Lindström från Vimmerby just ska handla.

– Jag uppskattar och gynnar gärna närbutiken. De har det mesta och det går snabbt att handla istället för att gå in i en stor affär. Speciellt när man ska ner till stranden, säger Karina Lindström.

undefined
Karin Lindström handlar ofta på Tempo. Hon är inte ensam om att välja grillat i charken.

Hon är och besöker sina föräldrar i Vimmerby och kommer resa härifrån innan Bullerby Cup.

 – Det är inte på grund av anstormningen. Jag tycker inte det är så stor skillnad. Kanske lite mer på kvällen, säger hon.

I charken strömmar kunderna in och Susanne Johansson har fullt upp med att serva dem. Hon har haft en veckas semester och då arbetade hon ideellt med Semesterracet. 

– Det är ju så att vi alla hjälps åt. Jag har min resterande semester i augusti. Då kommer de flesta turisterna från Tyskland och Danmark, säger Susanne Johansson.

Inför Bullerby Cup har Tempo en stående beställning på 90 kilo grillkött som ska levereras till ungdomarna. Det är en tradition sedan några år tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!