Under drygt tio års tid fördelade Christopher Lagerqvist sin tid mellan Uppsala och Oxford. Med en lång universitetskarriär i ryggen, och flera verksamma år inom Länsstyrelsen, söker han nu tjänsten som kommundirektör i Vimmerby.
– Vimmerby har jag varit mycket och spelat tennis i, det är en väldigt fin stad. Jag känner till nästan allt om tennishallens uppresande, säger han.
Smålandsbördige Christopher Lagerqvist är född och uppvuxen i Jönköping, och har en bred förankring i tennisens Småland. I hans unga år var Christopher ordförande för Svenska tennisförbundets klubbutvecklingskommitté, som tilldelade Vimmerby TK utmärkelsen för årets tennisklubb i början på 90-talet.
– Att jobba med en kommun som har höga ambitioner och vill göra mycket tyckte jag verkade intressant. Alla kommuner har ont om pengar, och då kommer vi in på det som jag har forskat om.
Han har forskat i politisk, ekonomisk och social historia, och är utbildad vid universiteten i Stanford, Oxford och Uppsala.
– Jag har forskat om effektivitet och kvalitet i både offentliga och privata verksamheter. I offentlig sektor är det svårt att göra någonting förutom när man får höjda anslag. Så när jag kom in på universitetet ställde jag frågan, hur kan vi jobba smartare och höja kvaliteten utan att det behöver kosta mer pengar? Den frågan var vägledande för tennisen i Småland.
Idén som skulle komma att bana väg för Christophers forskarkarriär väcktes under tiden som aktiv inom tennisen.
– P-O Lorentzi, kanske Sveriges främste dubbelspecialist som bodde i Tranås, frågade sig alltid vad vi kunde göra utan att det kostar mer pengar. Vi gör inte som stockholmarna och köper dyra nät, sa han, utan istället sätter vi upp rep på banorna. För att bli duktig på tennis handlar det inte om att vinna på träningen, utan om att spela ofta. Så det var själva roten till att jag ställde dessa frågor som forskare.
I över tio år fördelade Christopher Lagerqvist sin tid mellan Uppsala och Oxford, då han var chef för ett forskningsprogram han själv initierat som doktorand.
– Jag ledde ett samarbete mellan Uppsala och Oxford som berörde fyra fakulteter, ett 30-tal doktorander, masterstudenter, studenter på grundutbildningen, och åtta professorer. Så det var ganska omfattande.
Sedan 2019 har Christopher varit permanent bosatt i Sverige.
– Jag saknar Oxford varje dag, men min familj bor i Uppsala.
I nuläget är Christopher landsbygdsdirektör på Länsstyrelsen i Södermanlands län, där han implementerat den metod som stod i centrum för hans forskning.
– Man ser över hela sitt arbetssätt, vilket gör att man kan höja resultatet generellt mellan 30-60 procent. Här i Nyköping har vi höjt resultaten 23-faldigt, samtidigt som vi har gjort stora besparingar. Metoden funkar även på neddragningar, men också när det gäller investeringar och att se till att pengarna hamnar på rätt sak.
Du är bosatt i Uppsala idag. Skulle du flytta till Vimmerby om du fick jobbet?
– Rekryteringsarbetet har inte påbörjats än, men jag söker jobbet för jag vill ha det och jag tänker vara en närvarande chef. Men man måste stämma av vad tjänsten skulle innebära och hur man löser det praktiskt, säger han.