Julborden är tillbaka – rekordmånga bokningar

Efter fjolårets uppehåll är julborden tillbaka. Och det med besked. Trycket på bokningar har på flera håll varit högre än normalt.

Nu dukas det åter upp dignande julbord runtomkring på Vimmerbys krogar. Både Nina Eklund, som är restaurangchef på Vimmerby Stadshotell, och Clara Rylander, som är vd på Mossebo Gästhem, har märkt ett uppdämt intresse efter fjolårets annorlunda säsong.

Nu dukas det åter upp dignande julbord runtomkring på Vimmerbys krogar. Både Nina Eklund, som är restaurangchef på Vimmerby Stadshotell, och Clara Rylander, som är vd på Mossebo Gästhem, har märkt ett uppdämt intresse efter fjolårets annorlunda säsong.

Foto: Johan Nilsson/TT / Rebecka Forsgren Malmström/Arkiv

Vimmerby2021-11-11 18:00

– Vi har släppt sex julbord men vi har redan elva fullbokade. Vi har fått öppna några extra datum och lägga in några julbord mitt i veckan också. Det är dubbelt så många mot vad vi har haft tidigare år, säger Nina Eklund som är restaurangchef på Vimmerby Stadshotell.

Förra året tvingades flera traditionsenliga julbord i Vimmerby med omnejd att ställas in till följd av pandemin. Det tycks ha skapat ett uppdämt intresse och bokningarna i år har inte låtit sig vänta.

– Det började boka på redan innan vi släppte datumen. Jag tror att folk äntligen känner att man får och vill ses, säger Eklund.

Vimmerby Stadshotell öppnar upp för årets första julbordsgäster om någon vecka.

– Äntligen! Det är något speciellt med att ha julbord. När sommaren är slut ser man fram emot julsäsongen. Då är det fullt igen och det är så vi vill ha det, säger Eklund.

Att intresset för julbord är ovanligt högt i år märks även på Fredensborgs Herrgård. 

– Vi har mer bokat nu än innan pandemin vid samma jämförelsedatum. Många bokningar är redan fulla och vi räknar med att få fullbokat. Det känns som att det finns ett uppdämt behov av att träffas och av att gå ut och göra något roligt, säger Lena Ernberg som är vd på Fredensborgs Herrgård. 

Ernberg poängterar samtidigt att pandemin inte är över. Därför är hon försiktigt glad och menar att det är viktigt att ha respekt för att årets julbord kanske inte blir helt som vanligt.

– Med hänsyn till smittorisken har vi valt att inte ta emot fullt så många gäster per sittning som tidigare år. Folk ska känna att det finns gott om plats och det ska vara tryggt för gäster att komma till oss, säger Ernberg. 

Mossebo Gästhem erbjöd, till skillnad från många andra, julbord även i fjol. 

– Vi hade ingen buffé utan serverade varje tur på bricka till bordet. Det var pandemisäkert men väldigt arbetskrävande och personalkrävande, säger Clara Rylander som är vd på Mossebo Gästhem. 

I år kommer julbordet åter att serveras som buffé och efterfrågan har varit hög även där. Personalfrågan är däremot, som för många i branschen, en fortsatt utmaning.

– Vi har som så många andra haft jättesvårt att hitta personal. Vi är ett litet järngäng men när det blir i den här utsträckningen räcker man inte riktigt till själv. Men vi kommer att få ihop det så att vi kan göra ett bra resultat, säger Rylander. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!