Intresset för solel skenar i Vimmerby

Intresset för solel bara växer. När Vimmerby kommun bjöd in till information och visning av solcellsanläggningen i Ingebo kom privatpersoner, företagare och lantbrukare i dubbla omgångar.
– För fem år sedan hade jag kanske två frågor om solceller om året. Nu är det ett av de vanligaste frågorna folk har, säger Emma Jonsson, energi- och klimatrådgivare på Vimmerby kommun.

Från vänster Christian Holzer, Emma Jonsson och Kristina Lindelöf vid den nya laddningsstolpen som går på solel. Foto: Roelof Stroetinga

Från vänster Christian Holzer, Emma Jonsson och Kristina Lindelöf vid den nya laddningsstolpen som går på solel. Foto: Roelof Stroetinga

Foto:

Vimmerby2016-06-08 11:00

Det har snart gått ett år sedan Kristina Lindelöf installerade sin solcellsanläggning på ett av taken på gården i Ingebo, där hon driver jord- och skogsbruk. Att det också finns café och restaurang, gårdsbutik och pensionat i företaget Ingebo Hagar, gör solcellsinvesteringen till en fullträff.

Kan inte lagras

– Problemet med solel är att den inte kan lagras, och för många stämmer inte ekvationen att när man förbrukar mest energi, under vintern, produceras mindre solel. Vi har hög energiförbrukning under sommaren med alla kylar, frysar, diskmaskiner, duschar, ugnar och spisar som är igång. Solel passar oss perfekt och jag ångrar mig inte en sekund.

Att kolla dagsproduktionen tillhör de nya rutinerna.

– Det är alltid lika spännande. Igår hade vi en toppnotering på totalt 200 kWh. Och att ladda bilen vid vår laddningsstolpe som går på solel känns tillfredsställande. För oss är det självklart att producera egen el, eftersom kretsloppstanken genomsyrar hela gårdens verksamhet.

En målgrupp som visat stort intresse för tekniken är Sveriges lantbruk. Lantbrukens ekonomibyggnader bjuder många gånger på utmärkta lägen för solceller. Genom att producera sin egen el kan behovet av att köpa el reduceras betydligt. Till visningen i Ingebo var särskilt LRF:s medlemmar inbjudna, eftersom man snart kommer att dra igång en studiecirkel i ämnet, men också andra företagare och privatpersoner.

Vanligaste frågan

Energi- och klimatrådgivare Emma Jonsson tycker att det är ett tydligt trendbrott – solel står än så länge för en försvinnande liten del av elproduktionen i Sverige, inte ens 0,1 procent, men intresset växer i rask takt.

– Idag är det en av de vanligaste frågorna vi får, och grundfrågan från de flesta är förstås om det är något att satsa på.

Vem ska satsa på solel, då?

– Det passar många, men inte den som vill tjäna ekonomiskt på det i morgon. Man måste tänka långsiktigt, och vet man att man inte kommer att bo kvar i sitt hus om fem år är det kanske inte heller så lämpligt – men det höjer förstås husets värde. För många är det inte en ekonomisk fråga, man gör det för att man har ett intresse och gillar tanken på att producera sin egen el.

Fallande priser på solceller, ett investeringsstöd på 35 procent och möjlighet att sälja överskottsel har gjort att förutsättningarna blivit mer gynnsamma. Under de senaste åren har installationstakten i Sverige fördubblats varje år. Enligt Energimyndigheten produceras det nu uppskattningsvis så mycket el från solceller att det räcker till mer än 3 300 eluppvärmda hus per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om