Invånarna med högst kommunala lån

Invånarna i Vimmerby kommun bär på betydligt högre kommunala låneskulder än invånarna i grannkommunerna. Varje Vimmerbybo har runt 50 procent mer i skuld än Hultsfredborna.

Vimmerby2013-03-02 05:06

Det här visar en jämförelse vår tidning gjort mellan Vimmerby kommuns låneskulder och skulderna i de närmaste grannkommunerna.
Vår tidning redovisade i en artikel i lördags skuldsituationen i Vimmerby kommun.
Vimmerby är i en stark investeringsfas. För bara några år sedan byggdes gymnasiet om för drygt 110 miljoner kronor. Ett centralkök  har byggts för runt 35 miljoner. En förskola för 35 miljoner står klar till sommaren och investeringar i nya industritomter har nyss satts igång. Det kostar drygt 50 miljoner, pengar som förvisso kommer tillbaka vartefter tomter säljs, men när vet ingen i dag.
Inom kort sätts också spaden i jorden för ett nytt äldreboende som beräknas hamna på 140 miljoner kronor.
Bara det här är 335 miljoner kronor i rena kommunala investeringar på  fyra-fem år.
Till det kommer de kommunala bolagens investeringar. I det sammanhanget står också kommunkoncernen inför den i särklass största enskilda investeringen någonsin - det nya kraftvärmeverket på Tallholmen för runt 400 miljoner kronor.

20 000 per invånare
Kommunens egen skulder ligger i dag på 286 miljoner, men ska höjas till 320 miljoner nästa år. Samtidigt bli kommunkoncernens totala skuld nära 1,3 miljarder. Men då ligger närmare en miljard av det hos de kommunala bolagen.Men kommunen står i borgen för hela kakan.
Uppdelat på varje kommuninvånare blir det 81 737 kronor för hela koncerns lån, och 20 775 för kommunens egna lån på 320 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om