Lövplattmasken ger branschen merjobb

Den invasiva lövplattmasken har fått spridning i Sverige – och hittar du masken måste du döda den. För handelsträdgårdarna skapar den extra jobb, när alla importerade växter måste kontrolleras.
– Det ger väldigt mycket merjobb, det har tagit tre gånger så lång tid att packa upp våra växter. Men här måste alla hjälpas åt, säger Monika Johansson på Vidersborgs plantskola i Vimmerby.

Patrick Johansson på Vidersborgs plantskola kollar en ny leverans träd. "Vi måste vara jättenoga. Lövplattmasken är inget allvarligt problem för oss - än. Men kan bli. Nu skapar det mest merjobb."

Patrick Johansson på Vidersborgs plantskola kollar en ny leverans träd. "Vi måste vara jättenoga. Lövplattmasken är inget allvarligt problem för oss - än. Men kan bli. Nu skapar det mest merjobb."

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2025-04-27 06:00

Ska du ut och plantera i helgen? Kolla dina växter lite extra noga.

– Man ska undersöka jordklumpen, under krukan, och särskilt här, vid krukkanten, säger Patrick Johansson på Vidersborgs plantskola och drar med fingret längs kanten på en kruka med ett blommande svartplommon.

Någon slemmig lövplattmask har han och hans fru Monika Johansson inte sett än, annat än på bild. I Kalmar län har det invasiva rovdjuret rapporterats i Borgholms kommun, vilket Ölandsbladet skrivit om.

undefined
Två exemplar av den invasiva arten lövplattmask ( Obama nungara ) fotograferad i Helsingborg i april 2025. De första upptäcktes i höstas i Skåne.

De första exemplaren i Sverige hittades i Skåne i mitten på november i fjol. Sedan dess har den enligt länsstyrelsen i Värmland hittats hos importörer och återförsäljare av trädgårdsväxter i minst nio län i södra och mellersta Sverige. Därefter har det gått ganska snabbt, framförallt med information ut till branschens alla led och regeringen har fattat beslut att lövplattmasken ska omfattas av nödåtgärder enligt 11 § i förordningen (2018:1939) om invasiva främmande arter. Beslutet innebär att det är otillåtet att hålla eller föda upp arten, även om det sker i sluten förvaring, att använda eller utbyta arten, och avsiktligt transportera den eller släppa ut den i miljön. 

Det betyder också att den som hittar lövplattmask ska rapportera det och, viktigt, döda den. Någon ny "mördarsnigelinvasion" ska det inte bli, säger myndigheterna. Men till skillnad mot mördarsnigeln ska lövplattmasken inte klippas.

– Den ska inte klippas eller trampas ihjäl, eftersom man än så länge inte vet om den överlever att klippas i delar. Man ska lägga masken i ett kärl och hälla på kokande vatten. Våra odlare som importerat växter har också förvarat växter i kyla under kontrollerade former, eftersom man tror att den inte klarar kyla så bra, säger Monika Johansson.

undefined
Patrick Johansson på Vidersborgs plantskola kollar en ny leverans träd. "Vi måste vara jättenoga. Lövplattmasken är inget allvarligt problem för oss - än. Men kan bli. Nu skapar det mest merjobb."

För handelsträdgårdar och plantskolor innebär det förstås merarbete när krukodlade importer måste kontrolleras.

– Tre gånger så lång tid tar nog uppackningen nu, även om vi är vana vid att vara noga och att det är mycket som ska kontrolleras i den här branschen. Men det är viktigt att alla hjälps åt, fokus kan inte bara ligga på handelsträdgårdarna. Idag kan privatpersoner importera växter, och hur noga vi än är så kan vi inte garantera att vi inte missar något. Det är bra om även kunder är vaksamma.

Lövplattmasken är en rovmask som anses vara ett stort hot mot våra inhemska daggmaskar. Om den nya invasiva arten skulle döda stora mängder daggmask får det i sin tur konsekvens på våra jordar, och bördigheten. I slutändan handlar det om hur våra växter mår och vilka skördar vi kan få.

Att det pratats en del om lövplattmasken märks, tycker Monika Johansson.

– Vi får jättemånga frågor från våra kunder, och pratar också med dem. Det här är inte helt enkelt, men vi gör vad vi kan och vi hoppas att andra gör det också.

undefined
Viktigt med kontroll i alla led, när importerade växter hanteras. Masken kan finnas under krukan, vid krukkanten, i jorden och mellan jord och kruka. Hittar man den ovälkomna gästen ska det rapporteras och masken avlivas med kokande vatten.

Vad kan man göra för att kontrollera sina växter?

– Man kan ställa dem i ”karantän” i papperskasse, kartong, ett tag innan man planterar växten. Gå noga igenom jorden, titta i krukan, botten och längs krukkanten. 

Ser du någon risk att det här kan avskräcka kunder från att handla växter?

– Jag upplever inte det, vi har medvetna kunder och jag har en känsla att de kommer att ta det här på allvar, precis som vi. Men för branschen i stort kan det absolut ha det.

undefined
Så här års är det mycket jobb inom trädgårdsbranschen. Efter att lövplattmasken kommit in i Sverige ska importerade växter kontrolleras. "Nu tar det tre gånger så lång tid med uppackning av växter", säger Monika Johansson på Vidersborgs plantskola.
Lövplattmasken

Lövplattmasken Obama nungara är en invasiv art som först upptäcktes i Skåne i mitten av november 2024. Lövplattmasken har sedan dess hittats hos flera plantskolor, som har importerat växter från olika grossister på kontinenten.

Lövplattmasken är en nattaktiv rovmask som härstammar från Sydamerika (Brasilien, Argentina, Uruguay). Lövplattmasken lever på maskar, sniglar och snäckor. Den lever i och på jord och hittas i naturen oftast under träbitar, stenar och löv. I Sverige har den hittats i och under krukor och på marken under krukor och tråg.

Fullvuxna individer är cirka 5–8 cm långa, 0,5 cm breda. Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige. Ägg av lövplattmask är 0,5 cm stora och först röda, men blir sedan mörkbruna.

Regeringen har fattat beslut att lövplattmasken ska omfattas av nödåtgärder enligt 11 § i förordningen (2018:1939) om invasiva främmande arter. Beslutet innebär att det är otillåtet att hålla eller föda upp arten, även om det sker i sluten förvaring, att använda eller utbyta arten, och avsiktligt transportera den eller släppa ut den i miljön.

Det innebär att individer av arten ska avlivas om de hittas, och eftersökningar ska ske för att kontrollera att inga ytterligare levande individer finns. Eftersom lövplattmasken har hittats på många olika växter, från ett stort antal underleverantörer, anses just nu inget växtmaterial från Europa vara riskfritt. Utgå från att allt importerat växtmaterial kan vara drabbat. Från 7 januari 2025 kan Länsstyrelsen också fatta beslut om utrotning, utöva riktad tillsyn och förelägga personer eller verksamhetsutövare om åtgärder.

Avliva masken med kokande vatten. Man vet i dag inte i hur stor utsträckning denna plattmask överlever att klippas itu, därför rekommenderas inte klipp som metod.

Observera att du bör använda handskar vid hantering av lövplattmask då arten har ett slem som kan vara irriterande på huden.

Källa: Länsstyrelsen Kalmar län

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!