Invigning av unik stadspark

På fredag inviger landshövding Sven Lindgren byggnadsminnet Källängsparken. - Jag törs inte säga hur ovanligt det är att en stadspark blir byggnadsminne - men ovanligt är det, säger stadsarkitekt Bo Klarén, som hoppas att Vimmerbyborna vill vara med och fira detta unika tillfälle.

Vimmerby2010-09-21 06:21


En park att använda, att vara i, leka i, vila i. Det skulle Källängsparken bli när den invigdes i början av 1950-talet, ritad av trädgårdsarkitekten Ulla Bodorff, en av Sveriges främsta arkitekter under förra seklet. Vad man vet så är Källängsparken hennes enda stadspark, gjord för allmänheten, för fritid, lek och spel.

Bidrag
I somras var parken i Vimmerby den första parken i länet att bli byggnadsminnesförklarad.
- Det har varit en lång process och turerna har varit många sedan vi 2003 fick uppdraget att göra parken mera tillgänglig och utnyttjad av fler människor och frågan om byggnadsminnesförklaring väcktes av en privatperson, säger stadsarkitekt Bo Klarén.
Riktlinjer för ett återställande av parken har tagits fram i samarbete med landskapsarkitekten och professorn Bengt Persson, men detaljerna för de närmaste åren är inte spikade.
- Det handlar om ekonomi och utvecklingen kommer att ske successivt. Konceptet är inte färdigt och nu går ansvaret för det här över till politikerna från den arbetsgrupp som egentligen gjort sitt.
I och med byggnadsminnesförklaringen finns goda möjligheter att få bidrag.
- Frågan är hur mycket kommunen kan få i bidrag, men vi upplever en väldigt positiv inställning från länsstyrelsen, som hjälpt till mycket under den här resan, säger Bo Klarén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om