Ior blir terapihund

När labradoren Ior lägger sin haka i knät och tittar djupt in i ögonen på en gör han det han är bäst på. Han jobbar mentalt.- Just det, "haka-knä-ögon" är terapihundens paradnummer, säger Iors matte Erica Rinaldo.Snart är de ett utbildat terapihundsekipage, redo att göra skillnad. Ior är en av de första terapihundarna i Kalmar län och den första med spetskompetens inom autism. För det var hemma i Storebro, när Erica såg vilken kommunikation Ior och hennes 13-åriga autistiska dotter Noelle hade, som allting började.

Vimmerby2014-01-18 05:06


Att snart treåriga labradoren Ior är på väg att bli certifierad och legitimerad terapihund är en slump. I hundintresserade familjen Rinaldo i Storebro hamnade foderhunden Bosco, som skulle ut i tjänst och bli ledarhund för synskadade. Men planerna fick ett abrupt slut när det visade sig att han inte var lämplig, på grund av ett ögonfel.
- Desto bättre för oss, som fick tillbaka en härlig hund som bara får vara gosig sällskapshund, säger Erica Rinaldo och klappar om ettårige Bosco.
Men insikten att hundar kan jobba, att hundar kan göra skillnad och användas på ett djupare plan - den insikten fick henne att se på familjens labrador Ior på ett annat sätt.
Ior är speciell. Och han har ett alldeles speciellt sätt att kommunicera och interagera med Ericas dotter Noelle, 13 år, som har autism.
- Ior är den första hon frågar efter när hon kommer hem. Han gör henne lugn och nöjd. Kan förhindra och mildra hennes utbrott. När ingen av oss kan nå henne, eller trösta, kan Ior det.Han får henne att prata på ett sätt som ingen annan klarar av.

Skulle Iors talang kunna användas? Erica Rinaldo kom i kontakt med Svenska Terapihundsinstitutet (STI) i Stockholm, där Ior efter tester bedömdes vara lämplig. I somras påbörjades utbildningen och i april kommer Ior och Erica Rinaldo att vara utbildat terapihundsekipage.
- Det här är väldigt nytt i Sverige, men terapihundar har använts länge och med stor framgång i England och inte minst USA. Användningsområdet är väldigt brett. Terapihundar kan jobba inom exempelvis vård och omsorg, i förskolor och skolor, kriminalvården och socialtjänsten.
Det blir allt vanligare att man använder hund som komplement inom olika arbetsområden. Det finns bland annat terapihund, besökshund och pedagoghund.
- Skillnaden mellan en terapihund och en besökshund är att terapihunden jobbar tillsammans med sin förare i ett team. Och det finns mål och syfte med uppdraget. En besökshund jobbar mera stämningshöjande, som trivselfaktor. Terapihunden djupare mentalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om