Irriterad debatt om IT-strategi

Kommunens strategi för hur bredbandet ska byggas ut blev underlag för en stundtals infekterad debatt i fullmäktige. Kommunalrådet var så irriterad på centerns agerande att han hotade sluta med politiken.
Centern försökte senare sy ihop en kompromiss, men moderater och sossar höll villkorslöst fast vid det liggande förslaget.

Vimmerby2012-09-26 06:16

- Problemet är centerns petande i varenda mening. Allt ska nagelfaras in i minsta detalj, om vi säger en sak får vi bara höra; bevisa det! Om vi skulle följa centern i den här frågan skulle det ta år att komma vidare. Går dokumentet på återremiss slutar jag med politik, sade en påtagligt irriterad Micael Glennfalk, M.
IT-strategin ska styra planeringen och utbyggnaden av bredband, och kommer att revideras under varje budgetarbete.

Stora pengar
Utbyggnaden kommer att kosta pengar.
- Jag räknar med mellan 10 och 20 miljoner i varje budget till 2019, sade Glennfalk.
Nödvändigheten att satsa på fiber är alla partier överens om. Centerns invändningar handlar främst om vem som ska äga näten och om att bygga på landsbygden först.
- Det finns mycket fiber i kommunen varför ska vi då bygga nya ledningar bredvid de som finns, undrade Anna Svensson, C.
Hon undrade också över kostnaderna för den stamledning som planeras mellan Vimmerby och Horn och pekade på olika prisuppgifter från 8,9 till 14 miljoner för den.
Centern hävdar att ledningen kan dras i Skanovas rör som redan ligger i marken, men enligt Micael Glennfalk har Skanova sagt nej till det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om