Isabell fick syrrans njure

Isabell Karlsson i Vimmerby älskar sitt vanliga liv. Men det fanns en tid när tillvaron var satt i pausläge. Hon var svårt njursjuk och åkte i skytteltrafik till Västervik för dialys.
Hennes syster Anna gav henne sin ena njure.
- Det kändes ganska självklart. Kunde jag hjälpa till ville jag göra det. Jag känner ingen skillnad efter donationen.

Vimmerby2015-03-12 07:37


Idag är det World Kidney Day, alltså världsnjurdagen. En dag som uppmärksammas på många platser i världen för att belysa njursjukdomar.
Viktigt, tycker Isabell Karlsson i Vimmerby.
- Det är viktigt att upplysa människor om sjukdomen, om symtomen och inte minst att prata om donation och transplantation.
Hon har levt med sin systers njure sedan maj 2008. Anna Bergman Larsen i Tollered utanför Alingsås, tvekade aldrig.
- Jag har alltid resonerat så att jag måste vara beredd att ge det jag själv skulle vilja ta emot, om jag behöver. Jag är blodgivare och med i Tobiasregistret. Och nu, när det gällde min egen syster, som inte skulle fungera utan en ny njure, var det ännu mer självklart.
Själv är hon ett levande bevis för att man kan donera en njure och fortsätta må bra. Men hon förstår att andra kan vara fundersamma.
- Jag tror att det finns stor okunskap. Att de flesta tänker att man bara kan donera organ efter sin död - och det är också viktigt. Man kan rädda upp till åtta personer om man väljer att donera sina organ.

Lever som förut
Anna fick genomgå mängder av provtagningar och kontroller innan hon godkändes som donator. Efteråt tycker hon inte att det blivit någon skillnad.
- Visst är det ett stort beslut. Nu har jag bara en njure, och skulle den bli dålig är det ju allvarligt. Men jag är inte sån som oroar mig för vad som kan komma att hända. Jag känner mig precis som förut. Kan göra allt jag vill. Behöver inte äta några mediciner. Enda skillnaden är att jag får åka på en årlig kontroll, och det tycker jag bara är bra.
I dag står 600 personer i kö i Sverige för en njurtransplantation. Om fler gjorde som Anna Bergman Larsen skulle väntetiderna kapas drastiskt.
Alla får inte den chans till ett nytt och normalt liv, som Isabell Karlsson.
Hennes sjukdomshistoria började när hon väntade sonen Hector, sommaren 2006. Hennes blodvärden och njurvärden var dåliga. Efter förlossningen kunde läkarna ta reda på vad som var fel. Det visade sig att njurvävnaden var förstörd och att hon bara hade 20 procent kapacitet.
- Jag blev bara sämre och sämre. Som en zombie. Orkade ingenting, hade svårt att tänka klart, mådde illa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om