Isedor, 67, försvann spårlöst

Sköldpaddan Isedor, 67, är borta. Och han har hunnit vara med om mer än de flesta husdjur - en fransk soldat gav bort honom till en tysk kvinna efter kriget. Kvinnans barnbarn Uwe-Erich Berghoff ärvde honom 1985 och i slutet av 1990-talet gick flyttlasset till Sverige. I torsdags förra veckan försvann han spårlöst från Björnshult utanför Tuna.- Vi saknar honom mycket och hoppas kunna hitta honom, säger Karin-Therese Berghoff.

Den saknade 67-åringen

Den saknade 67-åringen

Foto:

Vimmerby2013-08-28 06:35


Marockanska landsköldpaddan Isedor har en historia för sig. För mer än 60 år sedan fick Uwe-Erich Berghoffs mormor sköldpaddan av en marockan, som hade kämpat för Frankrike under andra världskriget.
- Min mans mormor bodde i Offenburg i södra Tyskland och hade blivit god vän med soldaten, som varit stationerad där. En dag fick hon en present av honom- han tog helt enkelt bara upp sköldpaddan ur fickan och gav den till henne. Isedor vårdades sedan ömt av henne till hon dog 1985. Då fick Uwe-Erich ärva honom, säger Karin-Therese Berghoff.
Uwe-Erich och Karin-Therese bodde då i Berlin. I slutet av 1990-talet flyttade Uwe-Erich i förväg till Sverige och pendlade mellan Sverige och Tyskland. Och Isedor hängde med.
Sedan två år tillbaka har Berghoffs bott permanent i sitt hus i Björnshult mellan Tuna och Vena. I torsdags var de inne i stan för att göra lite ärenden. Isedor höll till på sin uteplats - en sandlåda med höga kanter med plastlock, förankrat med stenar.
- När vi kom hem var sandlådan tom. Locket och stenarna låg kvar, och det fanns inga spår av att Isedor skulle ha grävt sig ut. Det är klart att vi är oroliga och vill veta vad som hänt. Det vore hemskt om han var ute på vägen och blev överkörd.
De har gjort vad de kan. Pratat med närboende, satt upp lappar i affären, förvarnat renhållningsarbetarna som kör den tunga sopbilen på vägen, utfäst hittelön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om