– Vi är väldigt noga med att se till att man får vätska i sig, då man kanske inte kan förmedla att man är törstig själv. Ibland släpper vi in kyla och ibland håller vi ute värme, det beror sig på hur husen är placerade och var det är lite svalare och varmare, berättar Karin Holmgren, verksamhetschef för vård- och omsorgsboenden.
I år använder man inte AC på boendena.
– Vi försöker undvika det, man vet ju inte om det smittar. Vi försöker även att vistas mycket ute, det är också beroende på var man är ute.
Personalen påverkas också av värmen.
– En sommar hade vi riktigt varmt under en lång tid och då var det tufft för våra medarbetare. Då gjorde vi så att vi hade AC i speciella personalutrymmen, så när man väl hade sin rast så var man där det fanns AC och var lite nerkylt. Nu är inte det lika lätt i år heller utan nu jobbar vi ändå med att försöka kyla ner personalutrymme, man kanske tar tätare pauser, säger Holmgren.
En helt ny lösning på problemet har man hittat i isglass.
– Vi har även gjort så i början av sommaren, för nu jobbar man ju även med viss skyddsutrustning på sig, så det gör också att det kanske blir varmare än en vanlig sommar, så det är tätare pauser och vi har köpt in isglass som finns på varje enhet. Tanken med isglass är att man både får i sig lite vätska och att det är kylande.
Isglass har lämnats ut till alla verksamheter inom vård och omsorg och finns för både personal och brukare.