Ishallen får en rejäl ansiktslyftning

En stor ombyggnation av ishallen i Vimmerby pågår. Även om mycket arbete återstår tills det ska vara färdigt i mitten av augusti börjar man nu kunna se hur det ska bli.

Fredrik Melkersson på Vimmerby Kommun är projektledare för ombyggnationen av ishallen i Vimmerby som så här långt ligger före tidsplanen.

Fredrik Melkersson på Vimmerby Kommun är projektledare för ombyggnationen av ishallen i Vimmerby som så här långt ligger före tidsplanen.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2019-06-03 12:00

Bakgrunden till att ombyggnationen krävdes är att när Svenska Ishockeyförbundet genomförde en besiktning fick inte hallen godkänt.

– Under certifieringsbesiktningen dömdes framförallt storleken på isytan ut. För att klara kravet har vi varit tvungna att bygga ut isytan två meter både på bredden och längden. Totalt har vi en budget på 11,2 miljoner kronor, säger Fredrik Melkersson på Vimmerby kommun som är projektledare för ombyggnationen.

Vad får utökningen av isytan för följder?

– På långsidorna har vi breddat med 60 centimeter åt sidan med avbytarbåsen för att det inte ska bli för trångt där. Därför fick vi ta 1,40 meter på publiksidan. Det medförde att det blev lite trångt där speakerbåset ska vara, men vi har gjort en lösning på det, säger Fredrik Melkersson.

Blir det några förändringar på läktarplats?

– Den totala publikkapaciteten i hallen ska inte påverkas nämnvärt. Däremot har vi fått ta bort några sittplatser i anslutning till speakerbåset. Det har dock tillkommit en ny sektion sittplatser också då vi tagit halva delen av den bortre ståplatsläktaren och gjort om den till sittplatser istället. På den bortre kortsidan blir det också förändringar i form av fler läktarplatser. Där ska även gästande lags supportrar ha sin sektion och i anslutning till den tillkommer två toaletter, säger Fredrik Melkersson.

Han berättar att man även kommer att investera i ny belysning i samband med renoveringen.

– Det blir en ny sarg som är något lägre och det förbättrar sikten något för publiken. Sedan investerar vi i en ny belysning som håller 1000 lux och därmed klarar kraven för Hockeyallsvenskan också. Dessutom kan vi bygga ut med nya omklädningsrum så att tjejer får ett eget. För att öka säkerheten bygger vi även om och flyttar maskinhallen för ismaskinen samt gör nya utrymningsvägar, säger Fredrik Melkersson.

Kommer detta påverka driftskostnaderna?

– De ska sjunka med drygt 30 procent tack vare att både kylsystemet och belysningen kräver mindre energi, säger Fredrik Melkersson.

Den första delen av arbetet med isytan är alltså klart. Den gamla betongplattan är borta och underlaget för den nya är förberett.

– Vi ligger en dryg vecka före tidsplanen så här långt, men kommer att få invänta gjutningen av den nya betongplattan som inte går att tidigarelägga. Vi har dock goda förhoppningar att allt ska vara klart till vecka 32 så det ska finnas is i hallen veckan därpå, säger Fredrik Melkersson.

På den bortre kortsidan har fler läktarplatser tillkommit. En del av den är avsedd för gästande fans och dt området får även nya toaletter.
På den bortre kortsidan har fler läktarplatser tillkommit. En del av den är avsedd för gästande fans och dt området får även nya toaletter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!