"Islam hör inte hemma här"

Han är själv invandrare - och tror att hans pappa kunde ha blivit dödad om inte familjen kunnat fly till Sverige på 1950-talet. Men förutom FN-avtalen vill sverigedemokraten Sandor Högye (S) stoppa all invandring till både Vimmerby och Sverige. - Så länge det finns arbetslöshet ska vi inte ta emot invandrare, säger han.

Sverigedemokraternas toppkandidat Sandor Högye ville egentligen bli fotad vid Nils Dacke-statyn i Virserum, men eftersom det inte ligger inom kommungränsen valde vi en allmän plats.

Sverigedemokraternas toppkandidat Sandor Högye ville egentligen bli fotad vid Nils Dacke-statyn i Virserum, men eftersom det inte ligger inom kommungränsen valde vi en allmän plats.

Foto:

Vimmerby2014-09-06 04:06


Sandor Högye var åtta år när familjen lyckades fly från det kommunistiska Ungern år 1957. Då hade vakterna bevakat pappans arbetsplats under en tid, men en natt lyckades han smita ut och ta med sig familjen till Jugoslavien.
- Vi klättrade över taggtråd vid gränsen och kom till ett läger i Jugoslavien, som tog emot ungrare. Sedan var det olika delegationer som Röda Korset som valde ut folk och så kom vi hit.
Det är just den här typen av invandring som Sandor Högye är mest mån om att stoppa. Särskilt om det gäller muslimer.
- Normalt sett flyr man i närområdet och när vi flydde fanns det stor brist på arbetskraft i Sverige. I dagens läge går det inte. Vi måste få ett stopp ett tag. Klyftorna blir större och större, och konflikterna mellan svenskar och invandrare och mellan invandrargrupper kommer att öka om invandringen fortsätter. Och vi ska vara försiktiga med invandring från de länder som har annan kultur och kvinnosyn.
Tre miljoner har flytt inbördeskrigets Syrien. Ska syrier få skydd i Sverige?
- Nej. Det är alldeles för stora kulturella skillnader och vad är det som gör att det är krig i Syrien? Det är alldeles för många religiösa grupper. Det är för många motsättningar och så börjar de slakta varandra. Men vad händer om de kommer hit? Tänk om de börjar slakta varandra här med? Man sa att Finlands sak var vår, men Syriens sak är inte vår.
Bör inte ett välbärgat land som Sverige rädda liv?
- Man kan skicka pengar så de överlever i flyktingläger. Sedan är det bättre att de söker sig till länder med mindre kulturella skillnader. Kan dom inte hålla sams där, varför skulle dom göra det här? Det är nästan rasistiskt att tro att svenskarna kan lösa deras problem.
Det är det väl ingen som tror. Vi har asylinvandring för att rädda enskildas liv.
- Fortfarande. Syriens sak är inte vår sak.
Är det inte värt att lägga pengar på att rädda liv? Du säger själv att din pappas liv räddades av att fly?
- Det beror på. Jag kan inte gå omkring och älska alla människor på hela jorden.
Ska länder omkring bara se på när krig bryter ut?
- Ibland har jag en fundering på att om ett inbördeskrig pågår så vet i tusan om den inte måste slockna själv eller någon måste vinna helt enkelt. Det är frågan om.
Man ska låta människor dö?
- Det är alltid tråkigt när folk dör, men jag tror inte omvärlden kan göra något åt själva konflikten. Jag vet att det låter hårt, men vad ska vi göra?
Svaret är ja?
- Vi kan skicka humanitär hjälp, men det kan leda till att man köper vapen. Det är jättesvårt.
Att ge säg 10 000 människor skydd är väl att göra något?
- Kan vi så kan vi hjälpa dem i närområdet, så att de lättare kan flytta tillbaka när konflikten är löst.

"Alla möjliga tokerier"
Sandor Högye känner tacksamhet för att Sverige tog emot honom och hans familj i slutet av 50-talet.
- Absolut. Men den biten är alltför liten idag hos den stora delen av invandrarna. Det är bara krav, krav, krav, ska ha, ska ha, ska ha. Ge något själva istället!
Vilka krav tänker du på?
- Det är alla möjliga tokerier. Som moskéer och moskéutrop. Jag tycker inte om det. Jag tycker inte om någon religion överhuvudtaget och jag tycker riktigt illa om den dom har. På grund av kvinnosynen och demokratisynen.
Det är islam du tänker på?
- Ja. Jag vill inte ha några imamer och moskéer. Det gör att muslimer som vill slita sig loss från tokreligionen har vakthundar över sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om