Häromdagen kom nyheten att regionen tvingats ta hjälp av en annan region för intensivvård av en patient. Den iva-avdelning som är vikt för covidvård på länssjukhuset i Kalmar var fullbelagd. Samtidigt är smittspridningen i länet fortsatt hög.
– Det finns alltid lediga platser på andra håll i landet, men vi ser att marginalerna blir mindre och mindre. Därför måste vi ta ett steg upp, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Kalmar län.
Han säger att man just nu tittar på hur man ska kunna skala upp antalet ivaplatser för covidpatienter, men det är ingen lätt uppgift. Det handlar inte bara om tillgång på tekniskt avancerad utrustning. En flaskhals är utbildad personal. Det är redan nu en bristvara.
– Vi behöver hitta fler som kan jobba på avdelningarna, men den bistra sanningen är att personal som redan jobbat hårt under lång tid, måste jobba ännu mer.
Samtidigt menar han att vi börjar se krönet på uppförsbacken.
Under den första vågen, förra våren, bredrevs intensivvård både i Kalmar och Västervik. I höstas lades strategin om. Iva-vård av covidpatienter koncentrerades till Kalmar. Endast enstaka patienter har vårdats i Västervik.
Kommer man att stå fast vid den strategin?
– Vi fattade det beslutet efter erfarenheter från förra våren, och vi kommer att stå fast vid det, säger Johan Rosenqvist.
Ett skäl till det är att man inte vill blanda covidpatienter med vanliga patienter. På Länssjukhuset finns bättre möjligheter att skilja patienterna åt.
Sibylle Loo, basenhetschef på intensivvården i Kalmar, säger att personalen är hårt belastad, och att man räknar med att det kommer att vara fortsatt tufft i några veckor till.
– De som ligger på iva nu smittades som regel för två veckor sedan. Så länge smittspridningen fortsätter så kommer det nya patienter.
På frågan om hur de typiska patienterna ser ut så svarar hon att övervikt är en riskfaktor. Män är överrepresenterade.
– Men vi tar även emot dem som är vältränade idrottare, säger hon.
Hennes känsla är att de som smittats snabbare blir allvarligt sjuka, jämfört med under första vågen. Nu är det även många i medelåldern som ligger inlagda.
Men varför kommer fler till iva när vaccineringen kommit igång?
– Smittspridningen är större i samhället, och viruset är mer smittsamt, svarar Johan Rosenqvist.