Ja och nja till homovigsel

Många präster inom Svenska kyrkan kan tänka sig att viga homosexuella. Komminister Eva-Lena Karlsson, Frödinge-Locknevi är en av dem. - Om två personer som älskar varandra ber om välsignelse är jag villig att ge dem den. Kyrkoherde Bo Lindell är däremot mera tveksam. - Jag vill vänta och se.

Vimmerby2009-01-23 07:08

SVT har bett 2 800 präster i Svenska kyrkan att svara på om de kan tänka sig att viga samkönade par i kyrkan. Det visade sig att av de 1 700 som svarat svarade 68 procent ja på på frågan medan 21 procent svarade nej.

Ej kunnat enas
Under våren väntas riksdagen besluta om en äktenskapslagstiftning som även omfattar homosexuella par. Regeringen har som bekant inte kunnat enas i frågan och moderaterna, centern och folkpartiet har lagt fram en motion om att homosexuella ska kunna ingå äktenskap från den 1 maj i år. Bestämmelserna i äktenskapsbalken och andra författningar som angår makar ska göras könsneutrala. Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet har meddelat att de är öppna för samarbete med de tre borgerliga partierna om förslaget. Kristdemokraterna däremot föreslår i sin motion en civilrättslig samlevnadsbalk, så kallad giftermålsbalk.
Kärnan i förslaget är att begreppet äktenskap utgår ur lagstiftningen och att vigselrätten för religiösa samfund upphör. I stället får par av både olika och samma kön rätt att gifta sig genom registrering hos en myndighet.

"Kartläggning ointressant"
Om kyrkan behåller vigselrätten säger en del präster att de kommer att vägra att viga homosexuella par.
- Kartläggningar av vilka präster som kommer att "vägra viga" och i vilka församlingar de finns, blir i praktiken helt ointressanta eftersom det är församlingens ansvar att ordna vigsel för dem som vill gifta sig, säger Anders Lindberg, direktor för Svenska kyrkas sekretariat för teologi och ekumenik till svenskakyrkan.se.

"Det går att lösa"
Kyrkoherde Bo Lindell i Vimmerby tror inte heller att det kommer att bli några problem att hitta präster som vill viga homosexuella.
- Det här kommer vi naturligtvis att få prata mera om och lösa inom kollegiet och närområdet. Men min bedömning är att det kommer vi att lösa.
Själv har han dock inte tagit ställning i frågan. Varför?
- Jag vill avvakta beslutet som fattas av kyrkomötet i oktober. Jag kan helt enkelt säga att jag inte tänkt färdigt. Eftersom det än så länge inte varit aktuellt för oss - vi har inte haft någon förfrågan om välsignelse över partnerskap - har vi inte närmat oss det här ordentligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om