Jacob bytte bana – fann ny talang

Jacob Meijer tröttnade på att redigera spelklipp och insåg att han var bra på att paketera känslor. Bröllopsfilmerna blev grundplåt i det egna företaget när han flyttade hem till Vimmerby. ”Film är mer än dokumentation”.

"I USA är bröllopsfilmer jättestort, här är det svårt att försörja sig enbart på det."

"I USA är bröllopsfilmer jättestort, här är det svårt att försörja sig enbart på det."

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-03-20 18:00

Jag står i källaren hemma hos Jacob Meijer och ser ett filmklipp där en man jag inte känner talar om varför han älskar sin blivande fru. Vätskebalansen i ögonen rubbas, lite oväntat.

– Jag vill att man ska bli varm i hjärtat när man ser mina filmer. Om jag själv ler så vet jag att jag är inne på rätt spår, säger Jacob Meijer, 32, som sedan ett drygt år är hemma i barndomsstaden igen efter tio år i Linköping.

Han och hans fru Hanna hittade villa i Vimmerby, flyttade med sönerna Silas och Moltas i januari 2018 och fick det enkla – men aktiva – liv de börjat sakna i Linköping.

– Linköping har vuxit så snabbt de senaste åren och det var så meckigt när vi skulle hitta på något med grabbarna. Vi drog inte nytta av stan och på något konstigt sätt har vi mycket mer att göra här i Vimmerby, än vi hade i Linköping.

Sedan i somras jobbar han heltid med filmproduktion i egna företaget MCI Videography. Han gör filmer för företag, idrottsföreningar och privatpersoner, det är reklam, dop, porträtt, event – och mycket bröllopsfilmer.

– Många tror att jag bara gör bröllop, men jag går allt mer mot presentationer av småföretag som satsar på marknadsföring på sociala medier. Det är väldigt brett, och roligt.

Att han, som aldrig varit det minsta intresserad av foto, skulle hitta sin grej bakom kameran var otippat. Efter gymnasiet jobbade han i detaljhandeln, han har varit säljare, vice butikschef och butikschef. Senare har han jobbat med administration i ett företag.

– Mitt intresse för tv-spel gjorde att jag började med spelmontage, som fick en hel del respons på Youtube. Jag tröttnade på att redigera spelklipp men ville fortsätta redigera och tog på mig att filma en kompis 30-årsdag. När jag klippte materialet kom det så naturligt, jag visste hur jag ville göra, tyckte det var lätt att hitta musik som skapade rätt känsla och kompisarna gillade filmen.

Och att han gjort något rätt fick han bekräftat när 30-åringen fått sin present och kläckte ur sig ”jag har suttit och tittat på filmen 20 gånger – bara idag”.

Kanske var det ödet, slumpen eller pusselbitar som trillade på plats när en annan gammal kompis skulle gifta sig några veckor senare och Jacob fick frågan om han kunde säga något på en video.

– Jag hade inte pratat med brudgummen de senaste tio åren, så jag tackade nej. ”Men jag kan filma”. Och sen visste jag att det här ville jag hålla på med.

I USA är bröllopsfilmer stort. I Sverige, där de flesta vigslar planeras till en kort del av året, är det svårt att försörja sig som filmfotograf nischad på bröllop.

– Dessutom är det en svår balansgång. Jag är idéstark, känslosam och aningen petig. Det går inte att ta betalt för all tid jag lägger ner på en bröllopsfilm, men jag har ju också en ambition att den ska fånga känslan från en speciell dag.

Filmen blir mer än dokumentation.

– När bröllopsfotografen som tar foton lägger ner kameran och alla slappnar av är det jag som kliver fram. Jag vill fånga känslan, och på en film får du med reaktioner. Något som är uppskattat är mina pre wedding-filmer, där jag filmar det blivande brudparet i deras vardag och låter dem, var för sig, berätta om sin partner. Sedan får de se filmen för första gången på själva bröllopet, det brukar bli ganska fint.

Har du ditt eget bröllop på film?

– Nej, tyvärr, vi gifte oss redan 2014, långt innan det här fanns på min karta. Och min syster är lite sur på att jag inte hade börjat med det här när hon gifte sig.

Än så länge är det glest mellan filmfotograferna i småstäderna. Men Jacob Meijer är övertygad om att branschen kommer att växa.

– Det här är framtiden. Jag har en massa idéer och är orädd för att testa bredden.

"Bröllopsdagen är ju en speciell dag".
"Bröllopsdagen är ju en speciell dag".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!