"Jag är väldigt besviken"

Båtbyggarvinden mojnade. Ansökan från Vimmerby folkhögskola att starta en tvåårig träindustriell yrkeshögskoleutbildning finns inte med bland de 235 utbildningar som fått beviljat stöd från YH-myndigheten. - Jag är väldigt förvånad, med tanke på den uppbackning och det stöd vi haft från näringslivet hela processen, säger Börje Forss, FP, en av de drivande i Storebrobygdens Samhällsförening som kämpat för utbildningen.

Vimmerby2011-01-19 07:36

I höst startar 235 nya yrkeshögskoleutbildningar runt om i landet. Så många ansökningar, av totalt 885, har beviljats av YH-myndigheten. Men försöket att rädda Båtbyggarskolan, i en bredare och till arbetsmarknadens behov skräddarsydd träindustriell tvåårig yrkeshögskoleutbildning, hamnade i fel hög, bland de som inte beviljats statsbidrag.
Storebrobygdens Intresseförening har kämpat för Båtbyggarskolans framtid sedan barn- och utbildningsnämnden beslutade att stoppa intaget från och med i höstas. Tillsammans med folkhögskolans rektor Rolf Karlsson och en rad branschrepresentanter från det lokala näringslivet har man jobbat för att få en eftergymnasial yrkeshögskoleutbildning till stånd.
Från YH-myndighetens sida poängteras att kontakter med arbetsgivare som efterfrågar kompetensen, bransch- och intresseorganisationer samt regionala företrädare är av stor betydelse.
- Med tanke på den uppbackning och det stöd vi haft från näringslivet under hela processen är jag väldigt förvånad. Jag tycker det är otroligt att det inte gick igenom, säger en mycket besviken Börje Forss, FP, som varit en av de drivande i Storebro Samhällsförening.
Rolf Karlsson befann sig igår på resande fot och har ännu inte fått någon bakgrund till YH-myndighetens beslut.
- Det är klart att det är väldigt tråkigt, men jag förstod att det kunde bli tufft eftersom det var så många ansökningar. Jag tycker ändå att alla inblandade lagt ner ett bra jobb - om YH-myndigheten har andra värderingar är det inte mycket att göra åt det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om