"Jag brinner för att underhålla lantbruket"

Snart tar Albin Gustafsson klivet in i arbetslivet inom lantbrukssektorn på allvar. En sektor där han ser att stora förändringar ligger i framtiden.

Albin Gustafsson brinner för lantbruket. "Jag skulle kunna tänka mig att ha en egen gård i framtiden", säger han.

Albin Gustafsson brinner för lantbruket. "Jag skulle kunna tänka mig att ha en egen gård i framtiden", säger han.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-10-23 18:30

Albin Gustafsson är 18 år och kommer från strax utanför Frödinge. Just nu går han tredje året på Gamlebygymnasiet där han läser lantbruk entreprenad. 

– Jag har jobbat inom lantbruket nästan hela mitt liv. Jag började när jag var 12 år.

Vad är det som lockar dig med att arbeta inom lantbruket?

– Jag trivs med att arbeta med djur och lantbruket. Jag gillar den miljön.

Efter studenten hoppas och tror Albin Gustafsson att han direkt får anställning på en gård. Det lider inte någon arbetsbrist inom lantbrukssektorn, menar han.

– Man skulle kunna jobba hela dagarna.

En minskande jordbruksbudget hos EU kan leda till mindre bidrag till svenska bönder, något som kan göra det svårt att ha anställda, tror han.

– Ekonomin för att ha anställda är det som är det största för bönderna nu. Det är därför lantbruket sjunker eftersom man inte kan ha så många anställda.

Intresset bland unga att arbeta inom lantbruk finns, enligt Gustafsson. I hans klass är de 11 elever som läser lantbruk med antingen inriktningen entreprenad eller lantbruk. Däremot kan enformiga arbetsuppgifter och dåliga arbetstider och låg lön vara något som avskräcker, tror han. 

– Du kan få en arbetsuppgift som är ganska enformig; ha hand om mjölkning och fodring varje dag – 365 dagar om året, det blir ganska enformigt. Om man har väldigt många anställda så blir det ofta väldigt enformiga arbetsuppgifter men är man några som driver ett företag då hoppar man runt bland alla arbetsmoment, säger han och fortsätter:

– En ung person vill ju inte hoppa in och ställa sig i en mjölkgrop och börja mjölka vid klockan 4 på morgonen och sluta klockan 8-9 på förmiddagen. Sen sova fyra timmar och börja 13-14 igen, då kör man utfodring och mjölkning till 22 på kvällen igen. Sen börjar man vid 4 igen, det är inte många som vill arbeta så.

Att ha ett jobb med hög lön är inte viktigt för Albin Gustafsson.

– Jag gör det för att jag tycker det är roligt och jag brinner för att underhålla lantbruket.

Hur tror du lantbruket kommer se ut om 10 år?

– Det kommer nog ha skett stora förändringar. Vi kommer nog inte ha de här små gårdarna, då kommer vi ha de jättestora mjölkproducenterna. Då har de utvidgat sin besättning dubbelt så mycket troligtvis, då får du ju nästan industri av djuren istället för att ha smågårds-feelingen.

Albin Gustafsson brinner för lantbruket. "Jag skulle kunna tänka mig att ha en egen gård i framtiden." säger han.
Albin Gustafsson brinner för lantbruket. "Jag skulle kunna tänka mig att ha en egen gård i framtiden." säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!