"Jag har fått sluta med akupunktur"

Pia Lennartsson driver friskvårdsföretaget Din Naturläkare. Stommen i verksamheten har varit akupunktur. Men nålarna har hon valt att lägga åt sidan.
- Plötsligt betecknas akupunkturen som riskverksamhet och det ska göras tillsyn varje år istället för vartannat. Det betyder dubbelt så mycket i avgift till kommunen för mig. Jag har inte råd.

Vimmerby2014-07-12 04:05


Olika beslut, överklaganden och skrivelser; den växande högen av papper hos friskvårdsföretagaren Pia Lennartsson är stor. Men inte tillnärmelsevis så stor som hennes irritation över det hon menar är obegripliga regler, ologiska krav och orimliga avgifter.
- Det är tufft nog som det är att vara småföretagare, men det här tar verkligen musten ur mig. Jag vet inte om jag orkar.

Nya krav
Pia Lennartsson startade sin friskvårds- och simverksamhet med babysim 1996. Den lokal hon idag arbetar i, i sitt hem, godkändes för verksamheten 2000.
Men efter varje ny tillsynsbesök från kommunens miljöförvaltning har det kommit nya krav på punkter som ska åtgärdas.
- Det som tidigare varit okej är inte längre okej. Och när jag gjort det jag ska hittar inspektören något nytt att slå ner på. Det kan vara småsaker, som att en duk hänger för långt ner mot golvet. Jag tycker det är egendomligt att det dyker upp nya saker som måste åtgärdas hela tiden då lokalen varit godkänd som friskvårdspraktik sedan år 2000.
Hon har tidigare överklagat kommunens beslut efter ett tillsynsbesök förra sommaren. Det handlar dels om kravet att hon ska utföra egenkontrollprogram för sin baby- och småbarnssimskola, som hon bedriver i landstingets rehabbassäng vid Vimmerby hälsocentral, dels om krav på förbättring av ventilation på sin praktik.
- Jag kan inte låta bli att tycka att det är ologiskt att jag som hyresgäst ska tvingas till egenkontrollprogram för bassängen. Det är ju inte jag som bedriver bassängverksamheten, den sköts efter konstens alla regler av landstingets egna fastighetsskötare. Dessutom är det konstigt att jag, som har simverksamhet i ytterligare tre kommuner i länet, inte fått detta påpekande på något annat ställe än i Vimmerby kommun. När det gäller ventilationen hade jag förstått, om det varit några problem eller man åtminstone hade gjort någon mätning eller kontroll. Nu räcker det tydligen att en inspektör från miljöförvaltningen går in i rummet och "känner" att ventilationen måste förbättras. Jag har efter tillsynen haft besök av en firma, som arbetar med ventilation och fick höra att om inte min ventilation skulle vara okej till det den används för, vore det nog inte många i den här kommunen som skulle godkännas.
Pia Lennartsson har fått avslag på sin överklagan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om