"Jag kände mig som jultomten"

Med sång, dikter, dans och en presentatör som talade nederländska togs årets Almapristagare Bart Moeyaert emot av eleverna på Astrid Lindgrens skola.

Skolbibliotekarie Lena Andersson delade ut "Vimmerbys nyckel" som en gåva till Bart Moeyaert som tog emot gåvan med stor glädje och spänning.

Skolbibliotekarie Lena Andersson delade ut "Vimmerbys nyckel" som en gåva till Bart Moeyaert som tog emot gåvan med stor glädje och spänning.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-05-24 17:00

– Jag kände mig som jultomten och det är en känsla jag tycker om, säger Bart Moeyaert efter den nästa en timme långa hyllningsshowen.

Den belgiske författaren som förärats med årets Alma-pris till minnet av Astrid Lindgren är i Sverige för att ta emot priset av Kronprinsessan Victoria på söndag. Till traditionen hör också ett besök i Vimmerby, Astrid Lindgrens barndomshem på Näs och att möta eleverna på Astrid Lindgrens skola.

Där har alla klasser jobbat i veckor för att få ihop ett storslaget program, berättar läraren Maria Wagenius.

– Vi har läst och jobbat med böcker av Bart Moeyaert och alla klasser är med i programmet och framför något, säger hon bara minuter innan showen ska börja i skolans idrottshall.

Eleverna i sexan har jobbat en del med Bart Moeyaerts mest uppmärksammade bok "Kärleken vi inte förstår" och plockat meningar ur texten och gjort dikter av dem som de läste upp.

Klass ett visade teckningar och sjöng och F1, tvåan och trean sjöng Astrid Lindgrenssånger och fyrorna stod för ett laddat dansnummer.

Presentatörerna Eskil Älvhage och Anna Huiskes guidade genom programmet med bravur. Anna gjorde det dessutom på nederländska för hedersgästens skull.

I en intervju med eleven Ludde Eriksson berättade författaren bland annat att björnar är en betydande skillnad mellan Belgien och Sverige.

– Jag läste i tidningen att när björnarna vaknar är det vår i Sverige, vi har inga björnar så vi vet inte när det blir vår...

Han avslöjade också att han läste Astrid Lingren redan som sex- eller sjuåring.

– Böckerna om barnen i Bullerbyn liknade min barndom, fast vi var sju syskon i ett och samma hus.

Bart Moeyaert är född 1964 och debuterade redan som 19-åring. Sen dess har det blivit runt 50 titlar som översatts till 23 språk. Han senaste på svenska "Alla är ledsna nu för tiden" kommer i höst".

Han berättar att han influerats mycket av Astrid Lindgren och hennes böcker. Inte minst hennes bok om föräldrarnas kärlekshistoria.

– Sen jag läste den har jag alltid visat upp den när jag pratar om varför jag skriver.

Varför skriver du böcker ?

– Det finns ingen annat att göra för mig. Det är som att andas. Jag har levt med böcker och läst sen jag var sju år. Läsa och skriva hör väldigt mycket ihop. Kan jag inte göra det blir jag en annan mera ledsen person. Böcker är mitt liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!